Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

I staré věci mají duši

Kultura

  9:24
PRAHA - V pondělí padla symbolická první klapka celovečerního loutkového snímku Na půdě. Po celý rok ho bude ve studiu Krátkého filmu na Barrandově točit režisér a výtvarník Jiří Barta.

Loutkový film žije. Režisér a výtvarník Jiří Barta začal natáčet celovečerní loutkový film Na půdě. foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Celovečerní loutkový film je světový unikát. Světovou roční produkci bychom spočítali na prstech jedné ruky a jedna položka by s největší pravděpodobností patřila české produkci. V posledních letech u nás vznikly například dva díly Fimfára nebo snímek Jedné noci v jednom městě Jana Baleje, což byly tituly celovečerní metráže, ovšem poskládané z kratších epizod. V případě Fimfára se navíc na natáčení podílelo několik režisérů.

Po sedmnácti letech
Jiří Barta, který má za sebou pozoruhodné snímky jako Zaniklý svět rukavic nebo Krysař, bude na svůj film nazvaný Na půdě docela sám; k velkému projektu se navíc dostává po sedmnácti letech.

Aby vše klapalo, jak má, a nevznikaly prostoje, počítá s tím, že se na dobu natáčení přestěhuje do studia. Vedle ateliéru, kde v tuto chvíli stojí fragmenty dekorací, tedy kus střechy a kout půdy, už má prý připravenou komůrku, kde bude nocovat.

Scénář napsal Jiří Barta spolu se scenáristou a spisovatelem Edgarem Dutkou. Patnáct let spolu připravovali film o Golemovi, až jim došla trpělivost a pustili se do projektu Na půdě. Ten měl větší štěstí než Golem: před třemi lety se ho ujal producent Miloš Šmídmajer.

Podle tvůrců půjde o klasický loutkový film zhruba devadesátiminutové metráže určený pro děti všeho věku i pro dospělé. „Příběh se bude odehrávat v atraktivním prostředí, na půdě, kde se leccos nashromáždí.

Je to osobitý svět, který lze velmi dobře oživit, a zároveň vděčný podklad pro dobrodružný pohádkový příběh,“ přiblížil snímek Jiří Barta.

Podle něj by měl film evokovat tvořivou fantazii a obrazotvornost prostřednictvím improvizované hry, kterou jsme všichni jako děti důvěrně znali: „Dokázali jsme proměnit obyčejné věci na kouzelné předměty, z dětského pokoje vytvořit bitevní pole, vesmírný koráb nebo džungli.“

V Bartově filmu tedy dostane jednu z hlavních rolí i staré haraburdí. Kromě něj se tu objeví panenka Pomněnka, které se zmocní vládce temné Říše zla. Na pomoc se jí vypraví pohodový medvídek Mucha, komický rytíř Krasoň nebo chytrá myška Sklodowská.

Na první natáčecí den se přijel podívat i zástupce japonského koproducenta, Tošiharu Manabe, který už řadu let distribuuje v Japonsku české animované snímky. „Děti je třeba nejen nakrmit, ale měly by dostat i potravu pro duši a srdce.

Japonské děti mají všeho dostatek, neváží si starých věcí, berou si stále nové a ty staré jednoduše vyhazují. Není to jejich chyba, ale chyba rodičů, kteří je nevedou k úctě ke starým hodnotám. Když jsem zjistil, jaký film Jiří Barta připravuje, ihned jsem věděl, že se na tom chci podílet, že chci japonským dětem ukázat, že i staré věci mají duši,“ vysvětlil svou motivaci Manabe.

Kromě japonského koproducenta se na filmu bude podílet i slovenský partner, Česká televize nebo studio UPP, v němž vzniká řada počítačových triků pro české filmy. Boris Masník, který studoval s Bartou UMPRUM, ovšem slibuje, že počítač bude tentokrát jen pomocník:„Triky budou podporovat režisérovy výtvarné nápady, rozhodně to nebudou žádné Hvězdné války.“

Technologie se bude držet tradičních postupů loutkového filmu. Podle režiséra si dramatický příběh žádá i dialogy: „Během čtrnácti dnů budeme mít hotové obsazení. nejprve ale vznikne taková skica. Herec Martin Zounar namluví všechny postavičky, aby dostaly nějaký výraz, na tyto dialogy se pak bude animovat a v konečné fázi se pak každá postava namluví jiným interpretem.“ O hudební doprovod by se měl postarat slovenský skladatel Vladimír Godár.

I v animovaném filmu dostane prostor product placement. Vzhledem k tomu že půjde o tužky a pastelky tradičního domácího výrobce, mělo by jít o reklamu velmi nenásilnou. Film, který získal grant Státního fondu na podporu a rozvoj kinematografie, by se měl dokončovat v létě příštího roku.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...