Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ian Anderson z Jethro Tull vystoupí v Brně a v Praze

Kultura

  16:00
PRAHA - Britský zpěvák, flétnista a skladatel Ian Anderson známý především jako zakladatel a vůdčí osobnost skupiny Jethro Tull vystoupí v listopadu dvakrát v České republice.

Ian Anderson v Brně v roce 2005 foto: MAFRA - Jan Zátorský

S kytarou to nevyšlo, tak zkusil flétnu

Anderson, který loni oslavil pětašedesátiny, je považován za prvního muzikanta, který uvedl flétnu do rockové hudby. Před čtyřmi lety byl za svůj přínos jmenován členem Řádu britského impéria. Na flétnu se přitom začal učit hrát jen pár měsíců před vznikem Jethro Tull poté, co po zhlédnutí jednoho z koncertů Erica Claptona rezignoval na kariéru špičkového kytaristy. Časem pak vyvinul vlastní styl hraní, který se spolu s jeho zpěvem stal nezaměnitelnou poznávací značkou Jethro Tull. Ti dosud natočili 21 studiových alb včetně veleúspěšných Stand Up, Aqualung či Thick as a Brick, jichž se spolu s ostatními tituly prodalo přes 60 milionů kopií.

Nejdříve Iana Andersona 20. listopadu přivítají návštěvníci brněnské haly Vodova, o den později jej bude hostit Velký sál Lucerny v Praze. 

"Program obou koncertů bude věnován albu Thick As A Brick, jedné z nejúspěšnějších desek Jethro Tull z roku 1972, a jejímu volnému pokračování TAAB: Whatever Happened To Gerald Bostock?, které Ian Anderson vydal vloni v dubnu," uvedla za pořadatele Kateřina Dědková.

Fiktivnímu chlapci je 50

Tématem 40 let staré desky Thick As A Brick byly básně fiktivního desetiletého chlapce Geralda Bostocka. Loňská nahrávka TAAB2 má být podobnou mystifikací, jenže už 50letého Bostocka.

Skupina Jethro Tull se na hudební scéně pohybuje již 45 let. Do širokého povědomí se zapsala díky netradičnímu propojení rocku s lidovou hudbou, blues i prvky renesanční hudby. Od prvního vystoupení v roce 1968 v Londýně kapela odehrála více než 3000 koncertů ve 40 zemích včetně České republiky.

Autoři: ,