Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Inscenaci roku podle ankety uvedli v Dlouhé

Kultura

  11:49
PRAHA - Inscenací roku 2011 se v anketě Divadelních novin stal Claudelův Polední úděl režisérky Hany Burešové v pražském Divadle v Dlouhé.

Inscenace hry Polední úděl v Divadle v Dlouhé foto: Divadlo v Dlouhé

Inscenací roku 2011 se v anketě Divadelních novin stal Claudelův Polední úděl režisérky Hany Burešové v pražském Divadle v Dlouhé. Druhé místo obsadil postmoderně dekomponovaný a kontroverzně přijímaný Král Lear režiséra Jana Nebeského v Národním divadle. Třetí skončil Uhdeho, Štědroňův a Morávkův opus Leoš brněnského Divadla Husa na provázku. Na čtvrtém místě je Mikuláškova Europeana inscenovaná v brněnské Redutě podle textu Patrika Ouředníka.

"Tyto čtyři inscenace se od ostatních mírně oddělily, nicméně se zdá, že mezi loňskými inscenačními počiny, byť Polední úděl zvítězil jednoznačně, nebyl jasný favorit," uvedl v komentáři k 19. ročníku ankety zveřejněné v prvním letošním čísle tohoto odborného čtrnáctideníku redaktor Vladimír Hulec. Hlasovalo 110 kritiků, publicistů a teatrologů, kteří upozornili na nejzajímavější, nejpozoruhodnější, nejkvalitnější a nejvýraznější inscenace či projekty českého divadla.

Drsná plyšáková groteska v Plzni

Pátá se umístila inscenace opery Phila Glasse Les enfants terribles (Příšerné děti), kterou s týmem Národního divadla připravili v bývalé vývařovně léčebny v Bohnicích režisérka Alice Nellis a dirigent Petr Kofroň. Byla zároveň prvním operním titulem. Následují Poslední chvíle lidstva, jež podle dramatické ságy Karla Krause připravil v pražském Divadle Komedie mezinárodní tým Katharina Schmittová, Thomas Zielinski a Alexander Riemenschneider, ostravský Gottland režiséra Jana Mikuláška, plzeňský Amberville (první loutkářská produkce) režiséra Radovana Lipuse, Naši furianti Jana Borny v Divadle v Dlouhé a česká premiéra hry Blecha americké dramatičky Naomi Wallaceové režiséra Petera Gábora v Ostravě.

Amberville aneb Drsné město hebkých plyšáků

Podle Hulce se letos výrazněji než kdy jindy tipy rekrutují z městských kulturních center. Mimo Prahu, Brno a Ostravu bodovala výrazněji pouze plzeňská Alfa s drsnou plyšákovou groteskou Amberville. Tipující uvedli také projekt Ambrosia pražsko-kukských Geisslers Hofcomoedianten a Radokovu inscenaci Jak se vám líbí připravenou s českobudějovickými herci na otáčivém hledišti v Českém Krumlově.

"Oproti minulým letům je sympatický nárůst hlasů ostravským scénám, které se sice roztříštily do tří divadel devíti inscenacím, ale tolik jich už dávno Ostrava nezískala. Zásluhu na tom jistě má i na listopad přesunutá přehlídka Ost-ra-var, která ve vhodný 'předanketní' čas přitáhla širší pozornost divadelních publicistů," dodal Hulec.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...