130 let

Robert de Niro ve filmu Irčan (2019). Režie: Martin Scorsese. | foto: NETFLIX

Irčanem od kolébky do hrobu. Fanouškům se nelíbí digitální omlazení Roberta De Nira

Kultura
  •   18:00
Očekávaný film Irčan (Irishman) režiséra Martina Scorseseho ukáže herce Roberta De Nira digitálně omlazeného na dvacet let. Ve fanoušcích proměna vzbuzuje obavy.

Frank Sheeran (Robert De Niro) sice pochází z chudé rodiny, ale vypracoval se až na špičkového gangstera a nelítostného zabijáka. Údajně vlastnoručně připravil o život 25 lidí. Jedním z nich byl i známý mafián Jimmy Hoffa (Al Pacino). Snímek vznikl na motivy knihy Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry (česky Leda, 2018) spisovatele Charlese Brandta.

Robert de Niro ve filmu Irčan (2019). Režie: Martin Scorsese.
Robert de Niro ve filmu Irčan (2019). Režie: Martin Scorsese.

Tři a půl hodiny dlouhý snímek budou diváci život Franka Sheerana sledovat od mládí až do smrti. Film například zobrazuje dobu, kdy Sheeran bojoval v druhé světové válce. V té době byl mladíkem, kterému bylo jen něco málo přes dvacet let. I v tomto případě jej hraje Robert De Niro, akorát je počítačem znatelně omlazený.

Robert de Niro ve filmu Irčan (2019). Režie: Martin Scorsese.

„Upřímně jsem si původně myslel, že ty obrázky omlazeného Roberta De Nira jsou scény z nějaké hodně špatné videohry,“ myslí si publicista Dan Hassler-Forest. „Vím, že je na světě mnoho jiných problémů, kvůli nimž bych měl v noci nespat, ale stejně se nepřiměřeně obávám omlazení Roberta De Nira v Irčanovi,“ napsal na sociální síť Twitter hudební editor Nathan Weinbender.

Stálice De Niro

Robert De Niro je dvorním hercem Martina Scorseseho, vystupoval hned v devíti jeho filmech. Pro Ala Pacina jde ale o úplně první spolupráci s oceňovaným režisérem, který má na kontě filmy jako Vlk z Wall StreetMafiáni nebo Zuřící býk. Scénář k Irčanovi napsal taktéž velmi oceňovaný Steven Zaillian (Americký gangster, Tlumočnice, Schindlerův seznam). 

Snímek má udávaný rozpočet 200 milionů dolarů, což z něj jednoznačně dělá nejdražší Scorseseho film. Netflix, který film produkuje podobně, jako to bylo například u kritiky do nebe vychvalované Romy režiséra Alfonse Cuarona, snímek představí na filmovém festivalu v New Yorku 27. září. Do běžné distribuce by se měl dostat někdy koncem roku.

Pořádně dlouhá gangsterka

Společnost Netflix potvrdila, že snímek bude mít ohromnou stopáž 210 minut, tedy 3,5 hodiny. Díky tomu bude o devět minut delší než pověstně dlouhý Pán prstenů: Návrat krále (2003) ve standardní verzi. Letošní velkolepá podívaná Avengers: Endgame dokonce na Irčana ztrácí celých 28 minut.

O nejdelší film historie ale nepůjde. Když pomineme různé umělecké (artové) filmy, sestříhané režisérské verze a jiné experimenty, je nejdelším „standardním“ snímkem Jih proti Severu (1939). Výpravná podívaná z americké občanské války s Clarkem Gablem a Viviene Leighovou má stopáž 238 minut. Kriminální drama Tenkrát v Americe (1984) režiséra Sergia Leoneho má v základu 229 minut. V tomto filmu také hraje hlavní roli Robert De Niro.

Autor: Jaroslav Totušek