Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Irglová a Hansard zahájili v pražské Lucerně evropské turné

Asie

  20:56aktualizováno  2. února 7:05
PRAHA - Markéta Irglová a Glen Hansard včera před plným sálem pražské Lucerny odstartovali evropské turné. Česko-irská dvojice vystupující pod hlavičkou The Swell Season přijela pražskému publiku představit nové album Strict Joy, zahrála ale i písně ze soundtracku k filmu Once.

Irglová a Hansard zahájili v pražské Lucerně evropské turné foto:  František Vlček, Lidové noviny

Obzvláště bouřlivé ovace sklidila oscarová skladba Falling Slowly, na kterou si posluchači ale museli počkat až do přídavku.

Role předskokana se ujal americký písničkář Josh Ritter, který pozorně naslouchajícímu sálu zahrál sám pouze s akustickou kytarou. Irglová s Hansardem zahájili koncert rozvernou písní You Must Have Fallen From the Sky vkleče na podlaze s malým pianem a kytarou. V rozverném duchu se nesly i Hansardovy průpovídky mezi písněmi nebo jeho roztomilé zápasení s češtinou. Vtipnému konci neušla ani Oscarem ověnčená Falling Slowly, která volně přešla do skladby With Or Without You od irských U2.

Oba muzikanty na pódiu doprovázeli členové Hansardovy domovské kapely The Frames. Skladby Irglové a Hansarda tak oproti dřívějším koncertům dostaly především hutný rockový základ. Na řadu ale přišly i tiché a klidné skladby a několik písní hrál na pódiu sám Hansard. Na řadu přišla i sestra Markéty Irglové Zuzana, která publiku zazpívala píseň od Zuzany Navarové.

Naposledy oba hudebníci vystoupili v Praze v červnu 2008 a pak na několika letních festivalech. Od té doby projeli několikrát Spojené státy, podmanili si ale i Austrálii, jihovýchodní Asii či Japonsko. S albem Strict Joy vyrazili již na podzim do USA a Praha je první zastávkou na jejich evropském turné. V úterý je čeká vyprodané brněnské Semilasso a poté koncerty v 18 dalších evropských metropolích od Helsinek až po Madrid.

Spolupráce Hansarda a Irglové začala v roce 2003, v roce 2006 vyústila v nahrání alba The Swell Season pojmenovaného podle knihy Hansardova oblíbeného spisovatele Josefa Škvoreckého. Ve stejném roce se oba hudebníci podíleli na nízkorozpočtovém filmu Once, který se stal hitem po celém světě. Hansard s Irglovou napsali nejen soundtrack, ale ve snímku hráli i hlavní role. V únoru 2008 získali za píseň Falling Slowly Oscara v kategorii Nejlepší původní píseň. Jejich postavy se také později objevily v jedné epizodě seriálu Simpsonovi.

Autoři: ,