Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Italská superhvězda Sophia Loren si zahraje svou vlastní matku

Kultura

  8:00
ŘÍM - Italská herečka Sophia Loren ztělesní vlastní matku ve dvoudílném filmu italské televize RAI. Předlohou projektu, který se natáčel v Neapoli a v Římě, je autobiografický román Marie Scicolone, v němž stojí v popředí charismatická postava matky Romildy Villani. Scicolone je sestrou Loren.

Sophia Loren foto: Splash News OnlineReprofoto

Bojovná Neapolitánka Villani, která byla za druhé světové války učitelkou hry na piano a svobodnou matkou dvou dcer, sehrála rozhodující roli v hereckém úspěchu Lorenové. Dvoudílný film s názvem Můj dům je samé zrcadlo, pojmenovaný podle knihy Scicolone, má televize RAI odvysílat příští rok na jaře.

Roli mladé Sophie ztělesnila italská herečka Margareth Made, známá z italského dramatu režiséra Giuseppa Tornatoreho Baaria o proměnách sicilského maloměsta ve dvacátém století. Čtyřiadvacetiletá herečka se zelenýma očima se Sophii Loren zamlada typově podobá.

Margareth Made

Margareth Made

Film vypráví o těžkých začátcích herečky vzešlé z chudých poměrů na neapolském předměstí Pozzuoli. Děj zachycuje období od chvíle, kdy matka přijede se Sophií z Neapole do Říma v naději, že ji přijmou do komparsu na film Quo Vadis?, až po triumf Loren v roce 1962, kdy dostala Oscara za roli v dramatu Horalka.

Pětasedmdesátiletá Loren roli matky silně prožívala: "Chtěla jsem takto vzdát poctu mé úžasné matce a ukázat, kolik úsilí, dobroty, obětavosti a lásky prokázala ve válečných letech, plných chudoby a nouze. Pro své dvě dcery dokázala vybojovat společně vysněný úspěch," řekla herečka.

Horalka (Vittorio De Sica, 1960)

Autor: