Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Iva Bittová vystoupí na výročí revoluce s Prague Philharmonia a folklórním sborem Grunik

Kultura

  17:00
Zpěvačka a houslistka Iva Bittová oslaví výročí sametové revoluce koncertem, v němž propojí propojí svou tvorbu s klasickou hudbou. V pražském Fóru Karlín vystoupí 17. listopadu se svou skupinou Čikori, pěveckým folklórním sborem Grunik a orchestrem PKF – Prague Philharmonia. Dirigentem koncertu bude Kaspar Zehnder. „Koncert pro mě bude i ohlédnutím zpět v čase, kdy jsme na náměstí zvonili klíči a společně zpívali hymnu v davu národa, s nadějí na demokratickou budoucnost“.

Iva Bittová foto: Reprofoto

Iva Bittová je známá nejen v České republice, ale má jméno i ve světě. Během své kariéry vystupovala například v Tokiu, New Yorku, Bruselu, Londýně, Paříži a Amsterdamu. V rámci tuzemské scény získala několik ocenění České hudební akademie v kategoriích Zpěvačka roku a Deska roku. Svou tvorbu, ve které propojuje world music s jazzem, rockem či klasickou hudbou, představila mimo jiné i při předávání státních vyznamenání na Pražském hradě v době působení prezidenta Václava Havla.

Iva Bittová
Orchestrem PKF – Prague Philharmonia.

Forum Karlín rozezní písně ze zpěvaččina alba Zvon, které natočila s PKF – Prague Philharmonia, a tvorba amerického skladatele Charlese Ivese. Konkrétně půjde o díla Washington’s Birthday, kde zazní i improvizovaný zpěv Bittové, dále Three Places in New England a Unanswered Question. Koncert připomene 26. výročí sametové revoluce, která vedla k pádu komunistického režimu v tehdejším Československu. „Půjde o propojení hudebních kultur s průkopníkem americké moderní hudby, soudobou evropskou alternativní tvorbou kvarteta Čikori a moravsko-beskydskou expresí pěveckého sboru Grunik,“ vysvětluje Bittová.

Autor: