130 let
Ivan Král si do pražského klubu Roxy pozval například Ivana Hlase nebo Karla Holase z Čechomoru.

Ivan Král si do pražského klubu Roxy pozval například Ivana Hlase nebo Karla Holase z Čechomoru. | foto: ČTK

Ivan Hlas si k šedesátinám nadělil turné a novou desku

Kultura
  •   16:00
Skladatel, textař, zpěvák a kytarista Ivan Hlas oslaví své šedesáté narozeniny, které připadnou na 10. května, na turné po českých a moravských městech. Turné s názvem Ivan slaví "60" potrvá od 3. května do 29. června. Pražská zastávka bude 28. května. Hlase doprovodí jeho stálí spoluhráči kytarista Norbi Kovács a violoncellista Jaroslav Olin Nejezchleba.

"Na pražském koncertě 28. května v Paláci Akropolis vystoupí společně Ivan Hlas Trio a Vladimír Mišík & Etc... i s dalšími gratulanty," uvedla za pořadatele Zuzana Hanousková.

Druhým narozeninovým dárkem bude nové CD, které vyjde v druhé polovině roku. "O žádné bilancování na albu nepůjde, těšíme se na práci ve studiu, ale hlavně na koncerty, které máme před sebou," sdělil Hlas.

Ivan Hlas se proslavil především písněmi k filmu Šakalí léta, za něž v roce 1993 obdržel Českého lva za nejlepší hudbu. Je držitelem dvou cen Akademie populární hudby a autorem řady hitů jako například Malagelo, Karlín nebo Miláčku, vrať se.

ČTĚTE TAKÉ

Vyrůstal v pražské čtvrti Hanspaulka, líhni proslulých dejvických kapel. Vyučil se knihkupcem a vystřídal mnoho dalších zaměstnání, pracoval jako topič, dělník, pošťák, zelinář či kulisák. V roce 1968 založil školní skupinu The Mice a v roce 1971 společně s Janem Velebou Žízeň. Později založil a vedl skupiny Navi Papaya, Ivan Hlas a Nahlas. Hrál i s kapelou Yo Yo Band a s Ondřejem Hejmou. V roce 1997 byl s Ivanem Králem, Davidem Kollerem a Karlem Šůchou členem projektu Alias.

Zatím poslední album Láska jako oliva vydal v roce 2008, o čtyři roky později představil audioknihu se svou literární prvotinou Za barevným sklem. Audioknihu načetl společně s Ondřejem Vetchým. Přináší vzpomínky na dětské lásky, přátelství v partě, přelomové zážitky i na lidi, kteří ovlivnili autorovy osudy.

Autor: ČTK