130 let
Ivan Kral

Ivan Kral | foto: Roman Černý

Ivan Kral vydá v září po dvanácti letech nové album Always

Kultura
  •   12:00
Skladatel, kytarista, zpěvák a producent Ivan Kral vydává po dvanácti letech od poslední sólové nahrávky Photoalbum nové studiové album. Nahrávka s názvem Always vyjde v polovině září. Kolekci dvanácti písní zkomponoval s jednou výjimkou sám Král a otextovala ji jeho životní partnerka a manažerka Cindy Hudson.

"Smlouva se spolupracovníkem Patti Smithové, Iggy Popa, Davida Bowieho, ale třeba i U2 se nepodepisuje každý den," podotkl ředitel vydavatelství Warner Music Vladimír Kočandrle.

"Deska už je hotová, šlo jen o podpis. Písničky jsou v angličtině, protože nebyl čas na to, aby mi někdo napsal české texty," řekl ČTK Kral, který několik nových písní už otestoval na svých vystoupeních na festivalu Benátská! ve Vesci u Liberce a v pražské Malostranské besedě.

Album na podzim představí i v Česku na koncertech

Celý nový repertoár představí Kral na podzimních koncertech v Praze, Brně a případně dalších městech. "Na albu bude tvrdý rokenrol, žádný popík, ale i melancholické věci, samozřejmě o lásce, jeden nářez natočený živě i cosi jako rap. Mě jeden styl hudby nebere," uvedl Král. Album Always nahrál Kral téměř sám v Detroitu. Hostuje na ni pouze bubeník a saxofonista.

David Koller a Ivan Kral.

Kral je hudební producent Desky dvacetiletí, kterou se v roce 2011 při vyhlašování hudebních cen Anděl stala nahrávka skupiny Lucie Černý kočky mokrý žáby. V USA žije již od roku 1966, kdy následoval své rodiče pracující ve službách OSN. V 90. letech se začal vracet do rodných Čech a stal se vyhledávaným producentem a koncertním umělcem. Vydal zde pět sólových alb a dvojalbum Best Of. Za album Nostalgia z roku 1995 získal cenu Akademie populární hudby. Produkoval alba tuzemských interpretů, mezi něž vedle kapely Lucie patří například Aneta Langerová, Walk-Chock-Ice, Garáž nebo Mňága a Žďorp. Spolupracoval s Jankem Ledeckým, Jiřím Suchým a Miro Žbirkou. S osudy Krále i názory různých světových hudebníků na jeho tvorbu seznamuje dokument České televize nazvaný podle jeho největšího hitu Dancing Barefoot. Šestašedesátiletý Kral se Cindy Hudson také nedávno dokončili autobiografickou knihu, která vyjde pod titulem Bloc to Rock.

Autor: ČTK