Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ivan Magor Jirous ožívá v brněnském Divadle U stolu

Kultura

  14:00
BRNO - Básník Ivan Martin Jirous a jeho dcera Františka jsou hlavními postavami nové komorní inscenace brněnského Divadla U stolu. Hra vychází z Františčiných zápisků, zazní v ní také básně Jirouse, jedné z vůdčích postav undergroundové kultury a několikanásobného politického vězně.

Jan Kolařík v roli Magora a Petra Bučková jako Františka foto: ČTK

Ivan M. Jirous (1944 - 2011)

Proslul jako autor něžných, ale i dryáčnických veršů, signatář Charty 77 a výrazná postava českého undergroundu. Jako odpůrce totalitního režimu strávil osm a půl roku ve vězení. Jeho básně vycházely zprvu jen v samizdatu, oficiálně publikoval až po roce 1989, kdy také získal řadu uměleckých ocenění.

Inscenace nazvaná Magor líčí jejich společné soužití v bytě na Smíchově, uvedla tajemnice divadla Ilona Šumná Hájková. Režisér a scénárista Ivo Krobot svěřil úlohu básníka Janu Kolaříkovi, stálému spolupracovníkovi Divadla U stolu a herci Divadla Husa na provázku, které sídlí v téže budově na Zelném trhu.

Jirousovu dceru ztvární Petra Bučková. Scénář tvoří hlavně deníkové záznamy a vzpomínky Jirousové. Důležitou součástí jsou také básně, z nichž některé zhudebnil Zdeněk Kluka. Inscenace podle divadelníků nabídne neobvyklý pohled na básníka, jenž byl často vnímán hlavně jako svobodomyslný excentrik a provokatér. Svědčila o tom i jeho zažitá přezdívka Magor.

Dcera, s níž osm let sdílel byt v Nádražní ulici na Smíchově, jej však líčí také jako citlivého, mnohdy smutného a unaveného muže. Hra má premiéru právě dnes, nevelký sklepní sál Divadla U stolu je vyprodaný. Znovu je na programu v neděli a poté třikrát v březnu.

Autor: