Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřela herečka Ivana Hloužková. Dlouhé roky hrála v brněnském divadle Husa na provázku

Herečka Ivana Hloužková foto: Husa na provázku

Ve věku nedožitých 63 let zemřela v pondělí oceňovaná herečka Ivana Hloužková, která byla dlouhé roky spjata především s brněnským divadlem Husa na provázku.
  14:12

„Dnes ráno nás opustila blízká z nejbližších, naše nenahraditelná kolegyně a přítelkyně Ivana Hloužková. Čas jako by se zastavil. Jak popadnout dech, najít slova? Naše láska i myšlenky plné vděčnosti za společný čas letí v těchto minutách za Tebou, Ivanko. Kéž Tě dostihnou v pokoji. Hlubokou soustrast celé Tvé rodině a všem, jimž jsi byla – a navzdory všemu zůstáváš - blízko,“ zveřejnilo na svých stránkách divadlo Husa na provázku.

Oblíbená moravská herečka se narodila ve Valticích. Spolu se sestrou docházela již od dětství do pěveckého, tanečního a hereckého kroužku Lidové školy umění v Mikulově. Obě nakonec odešly na na hudebně-dramatické oddělení brněnské konzervatoře.

V roce 1981 opět spolu se sestrou nastoupila do uměleckého sdružení v Domě umění, ze kterého později vznikl divadelní soubor Husy na provázku. Ve svém domovském divadle ztvárnila přes 150 rolí a zůstala zde několik desetiletí. Histovala také v Národním divadle Brno, Divadle Bolka Polívky, Divadle Petra Bezruče v Ostravě či Klicperově divadlo v Hradci Králové a dalších souborech.

Během své herecké kariéry za svou práci získala dvě Ceny Alfréda Radoka i Cenu divadelní kritiky. V roce 2021 obdržela Cenu města Brna v oblasti „dramatická umění“.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...