Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ivana Uhlířová jako Anorektička. NoD chystá grotesku Kitchen Drama

Kultura

  15:00
Experimentální prostor NoD otevře novou sezonu 8. září obnovenou premiérou projektu režiséra a scenáristy Ondřeje Davida Kitchen Drama. Scénicky výrazně stylizovaná fraška s podtitulem Apokalypsa v kuchyni - Jíst chci a pojídán být chci zobrazuje, čím se staneme, když propadneme kuchařským show. Hlavní role Anorektičky, Nenasytné ženy, Masožravce, Jemného muže a Kuchaře ztvární Ivana Uhlířová, Irena Kristeková, Richard Fiala, Michal Kern a Dan Dittrich.

Kitchen Drama aneb Apokalypsa v kuchyni foto: Martin Kámen

Výchozím bodem projektu je fakt, že profesionální kuchyně se v posledních letech stala jednou z nejčastějších lokací mediálního zobrazení. S fetišistickým zaujetím se podrobuje analýze příprava pokrmů. "To, co se dříve považovalo za zcela zřejmé a tudíž nestálo ani za řeč, se náhle stává dramatem antického rozměru," říká mluvčí NoD Barbora Trnková.

Kuchař jako novodobá celebrita

Kitchen Drama je podle ní následkem společnosti, která vyplnila svou podstatu jídlem. Tam, kde selhaly koncepty elit, nastupují recepty kuchařů. "Mudrující kuchaři, vážení hodnotitelé a všeliké autorky kuchařek dosáhli statutu celebrit, což jim umožňuje vyjadřovat se k celospolečenským problémům a do značné míry ovlivňovat hodnotovou orientaci lidí," dodala Trnková.

Ivana Uhlířová v inscenaci Kitchen Drama aneb Apokalypsa v kuchyni

"Chuť scénicky zpracovat konzumaci a prezentaci jídla jsem v hlavě nosil několik let. Netušil jsem, jak monstrózních rozměrů mezitím tematika gastronomie nabude. Současný Čech tak může být charakterizován jako Homo Gastronomicus - a to mi přijde nebezpečné a tudíž hodné frašky," podotkl k tématu inscenace autor scénáře a režisér Ondřej David.

Kitchen Drama mohli diváci spatřit zatím pouze jednou v pražském Divadle Alfred ve dvoře. Nyní nalezne střechu nad hlavou v Experimentálním prostoru NoD. Podle tvůrců je zdejší syrové prostředí pro tento projekt více než vhodné - scéna Jana Štěpánka zobrazuje profesionální kuchyni v syrovém stavu bez skrupulí. Navíc Kitchen Drama jako útvar kombinující žánry činohry, fyzického divadla a voicebandu zapadá do dramaturgie NoD. Projekt vznikl za finanční podpory pražského magistrátu.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.