Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

,Já nejsem odlišný, to vy jste příliš stejní‘. Jihlavský festival ocenil filmy o autistech i Romech

Kultura

  18:50
jihlava - Zatímco loni se porota české – tedy té nejsledovanější – soutěžní sekce jihlavského festivalu dokumentárních filmů rozhodla neudělit žádnou hlavní cenu, letos byly oceněny filmy hned dva. „Každý z nich reprezentuje svébytný proud v české kinematografii,“ zdůvodnila své rozhodnutí porota, ve které letos zasedli Patrik Ouředník, Kamila Zlatušková, Jan Bušta a Karel Císař. Festival se konal od 25. do 30. října.

Normální autistický film (režie Miroslav Janek) foto: MFDF Jihlava

Vítěznými snímky letos bilancujícího festivalu, založeného před dvaceti lety někdejším studentem jihlavského gymnázia Markem Hovorkou, se stal Normální autistický film zkušeného režiséra a kameramana Miroslava Janka a FC Roma mladé autorské dvojice Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara. Volbu obou filmů lze chápat jako příznačnou pro jednu z hlavních myšlenek jihlavského festivalu. Ten od počátku dává prostor filmům, upomínajícím na společenskou i stylovou diverzitu, filmům otevřených vůči jinakosti a zároveň takovým, které podporují dialog. Podle Miroslava Janka, portrétujícího svět autistických dětí, je jinakost – nebo řečeno medicínským slovníkem autismu „neurodiverzita“ - nejen normální, ale i obohacující. „Já nejsem odlišný, to jenom vy jste všichni příliš stejní,“ zazní ve filmu citát jednoho autismem „postiženého“ jedince. Jankův poetický i spontánně bavící, přitom pečlivě komponovaný a stylově precizní film (střih Tonička Janková) bez jediného hluchého záběru, ocenila také studentská porota. Janek získal na jihlavském festivalu hlavní cenu už v roce 2005 za film Vierka.

Hitlera na vás!
Jinakost a její vnímání většinovou společností je motiv spojující oba vítězné filmy, formálně zcela rozdílné. Tak jako Normální autistický film sleduje život „jiných“ dětí, i FC Roma Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara se zabývá tématikou společenského vyloučení – příběh romského fotbalového klubu, se kterým „bílí“ soupeři odmítají hrát, je silný především svým tématem, spíše než zpracováním. „Hitlera na vás!,“ zazní hned v úvodu filmu od fotbalových fanoušků směrem k romským hráčům, kteří následně prohrají utkání. Jeden klub za druhým ruší bez jasně udaných důvodů utkání, nebo dokonce na místo bez omluvy vůbec nedorazí. Škoda, že se autorská dvojice Kohoutová – Bojar zaměřila pouze na sledování hráčů FC Roma a nepokusila se (až na výjimky) o konfrontaci s fotbalisty či diváky z druhého tábora. Také portréty lídrů klubu – trenéra a brankáře, oba velmi zajímavé, přirozeně vůdčí osobnosti – zůstaly jen v náznacích. Nejcennější a zásadní na snímku FC Roma je fakt, že se tvůrcům podařilo postihnout rasismus v jeho plíživě všudypřítomné, přitom ve většině případů neuchopitelné a o to záludnější podobě.

FC Roma (režie Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar)

Zajímavým doplňkem k rozhodnutím poroty je letošní cena diváků, kteří ocenili film Dagmar Smržové Miluj mě, jestli to dokážeš. Film zpracovává na první pohled atraktivní téma sexuálních asistentek pro hendikepované, kterého se ovšem režisérka chopila s citlivou empatií a podařilo se jí zachytit toto dosud nezmapované téma s citem a zároveň velmi otevřeně.

Miluj mě, jestli to dokážeš

Porotkyně zahraniční soutěžní sekce Opus bonum pro světový dokument Clair Athertonová ocenila francouzský snímek Strašidla obcházejí Evropu (režie Maria Kourkouta a Niki Giannari), který podle ní „vytváří specifický časoprostor interakce mezi námi samými a světem, ve kterém žijeme“. V sekci Mezi moři pro filmy střední a východní Evropy získal hlavní cenu film Oslnivý svět soumraku (režie Salomé Jashi), sledující osudy malé lokální televizní stanice v Gruzii. Podle poroty jde o „mnohovrstevnatou, nevtíravou a poutavou momentku, která kombinuje autentičnost a univerzální poselství.“

Cenu za přínos světové kinematografii převzala z rukou Marka Hovorky legenda českého dokumentu, režisérka a střihačka Drahomíra Vihanová. „Beru to jako dar Boží, že jsem mohla dělat filmy. A jsem ráda, že se mi dařilo udržet si čisté svědomí a umanutost,“ komentovala ocenění Vihanová.

OCENĚNÉ FILMY 20. ROČNÍKU MFDF JI.HLAVA

Česká radost

Vítěz: FC Roma, Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar, Česká republika, 2016

Vítěz: Normální autistický film, Miroslav Janek, Česká republika, 2016

Cena studentské poroty: Normální autistický film, Miroslav Janek, Česká republika, 2016

Opus Bonum

Vítěz: Strašidla obcházejí Evropou, Maria Kourkouta, Niki Giannari, Francie, 2016

Zvláštní uznání: Usmívat se do telefonu, Aitziber Olaskoaga, Holandsko, Španělsko, USA, 2016

Mezi moři

Vítěz: Oslnivý svit soumraku, Salomé Jashi, Gruzie, Německo, 2016

Zvláštní uznání: Dialog s Josefem, Elžbieta Josadé, Litva, Francie, 2016

První světla

Vítěz: Oslnivý svit soumraku, Salomé Jashi, Gruzie, Německo, 2016

Zvláštní uznání: Moře zítra, Katya Suvorova, Kazachstán, Německo, 2015

Cena studentské poroty: Věci, Nino Gogua, Gruzie, 2016

Fascinace

Vítěz: Paměťová stopa, Daichi Saito, Kanada, 2015

Exprmntl.cz

Vítěz: De Potentia Dei, Ondřej Vavrečka, ČR, 2016

Krátká radost

Vítěz: Desetimetrová věž, Maximilien Van Aertryck, Axel Danielson, Švédsko, 2016

Ceny Silver Eye

Celovečerní kategorie: Komunia (Anna Zamecka, Polsko, 2016

Středometrážní kategorie: 5 October, Martin Kollár, Slovensko, 2016

Krátkometrážní kategorie: Pulse, Robin Petré, Maďarsko, Belgie, Portugalsko, 2016

Divácká cena

Miluj mě, jestli to dokážeš, Dagmar Smržová, ČR, 2016

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...