Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jackson je prý fit, odehraje 50 koncertů

Kultura

  14:31aktualizováno  19:11
LONDÝN - Nadcházející comebackové koncertní turné amerického zpěváka a "krále popu" Michaela Jacksona bylo vyprodané za pouhých pět hodin, přestože se počet vystoupení rozšířil z původních deseti na padesát. Organizátoři tvrdí, že počet koncertů kopíruje věk umělce: jeden koncert za jeden rok. Koncertní šňůra začne 8. července a skončit by měla 24. února 2010.

Michael Jackson foto: ČTK

Vstupenky koupené přímo na zpěvákově webové stránce, v síti Ticketmaster nebo v přímém prodeji stály 50 až 75 liber, na aukčním serveru eBay se jejich ceny šplhají k deseti tisícům liber.  Pokud se londýnská arena, která pojme dvacet tisíc diváků, zaplní při všech ohlášených koncertech, uvidí comeback krále popu milion lidí.

Podívejte se na video mapující Jacksonovu kariéru


Organizátoři akce budou mít na pár dalších let finančně vystaráno, ale nejen oni vydělají. Jackson pravidelně sponzoruje i lékaře. Jen proto, aby mohl odehrát první koncert od ostudy v roce 2006, kdy při předávání hudebních cen World Music Awards nepřekonal trému a nebyl schopen zazpívat, podstoupil padesát lékařských prohlídek. Ty měly potvrdit, že je zpěvák připraven na zřejmou fyzickou zátěž při náročných vystoupeních. Poslední turné totiž absolvoval v polovině 90. let.

K ruce bude mít devět doktorů
Není pochyb, že se Jackson o svůj zdravotní stav bojí, ostatně stopy po nevydařených plastických operacích jsou evidentní dodnes. Podlomenému zdraví nijak nepomáhá ani zpěvákova psychika: po celou svoji pozdní kariéru musel čelit několika obviněním ze zneužívání dětí, dluhům a sprškám bulvárních zpráv.

Jackson v dubnu odehraje privátní koncert na narozeninové party ruského multimilionáře Olega Derispaska. Vyinkasuje za to 2.9 milionů dolarů, ale při ruce mu musí být devět doktorů, kdyby vystoupení fyzicky nazvládl. Píše to Ian Halperin v knize Unmasked, The Michael Jackson Story, ze které se zatím objevují pouze fragmenty. "Bude to první koncert po velmi, velmi dlouhé době. jeho úspěšnost závisí na tom, v jakém zdravotním stavu zpěvák bude. Jeho požadavky zahrnují devět špičkových lékařů, kteří budou připraveni kdykoliv v průběhu koncertu pomoci. K tomu chce také 11 šéfkuchařů, 6 lidí, kteří budou připraveni dát profesionální masáž, a dvanáct set lahví nejdražší balené vody na světě, Bling H2O."

Jackson a jeho proslulá "měsíční chůze"


"Věděli jsme, že koncerty vstoupí do obchodních dějin, ale toto je kulturní fenomén," řekl Randy Phillips z pořádající agentury AEG Live, pořádající agentury. Otázka je, zda zpěvák bude vůbec schopný naplánované turné nejen odezpívat, ale zdrátka "oddýchat". A hned druhá, jestli to většině návštěvníků koncertu nakonec nebude jedno. Už deset let je Jackson atrakcí, aniž by potřeboval zpívat nebo tančit - tedy činnosti, které z něj krále popu kdysi skutečně udělaly.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!