Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jak Jimi Hendrix, plný zpomalujících drog, hraje tradiční folkové balady

Kultura

  21:30
PRAHA - Pro psychedelický folk v podání Six Organs of Admitance asi není lepší prostor než tajemné podzemí Chapeau Rouge. Magické místo ve středu Prahy ve spojení s jejich vtahující a okouzlující hudbou může fungovat fantasticky. Vystoupí už zítra, 10. listopadu.

Six Organs of Admittance foto: Reprofoto

Navštivte:

Pod jménem Six Organs of Admittance se již přes deset let skrývá kytarista Ben Chesny, jinak také důležitý člen daleko hlučnějšího psychedelického spolku Comets on Fire. Za tu dobu stihl Chesny vydat více než dvě desítky sólo nahrávek na různých formátech. Hned od prvního alba v roce 1998 zůstávají Six Organs of Admittance věrni psychedelickému folku s vévodící kytarou, tajemnými melodiemi a přes důrazně experimentální přístup skutečně čarovnou atmosférou.

Chesnyho fantastická kytarová hra a podivné struktury skladeb odkazují k takovým hrdinům psychedelické hudby, jako byli Grateful Dead nebo The Byrds, ležérní a často jen nahozené melodie vzývají Rokyho Erikssona z 13th Floor Elevators.

Zhudebněné fantasy
Zároveň jsou v jeho skladbách k nalezení také odkazy na středověkou melodiku, magii a pohanské kulty. Za zkoušku stojí představit si Jimiho Hendrixe plného zpomalujících drog, hrajícího tradiční anglické folkové balady - tak nějak působí hudba Six Organs of Admittance. Klenuté pastorální harmonie, nejrůznější perkuse, časté využití zvonců, psychedelické kytarové hučení a elektronické podklady - Six Organs působí občas jako zhudebněné fantasy novely.

V letošním roce vyšlo kapele hned trojalbum rarit RTZ, které před pár týdny následoval další řadové album nazvané Luminous Light. Ben Chesny kromě Six Organs of Admittance a Comets on Fire působil také ve skupinách Plague Lounge, Double Leopards nebo Badgerlore, zahrál si také s Magic Markers nebo s projektem Current 93.

Koncert v Chapeau Rouge je Chesnyho českou premiérou, doprovázet ho bude pětičlenná doprovodná skupina. A podpoří je také čerstvý objev posledních měsíců, pražské noise popové kvarteto Hissing Fauna.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!