Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jak navázat na filmovou tradici? Po šedesáti letech otevírá na Palmovce kino Humanita

Kultura

  18:00
PRAHA - Kino Humanita stávalo ve vnitrobloku domu číslo 20 v ulici Novákových na Palmovce. Jeho činnost si ale nepamatuje již téměř nikdo včetně starousedlíků. Naposledy totiž diváky v sálu přivítalo před šedesáti lety. To se nyní změní.

Vstup do kina Humanita. foto: Donio

Kino bude každý pátek od 21:30 promítat film s hudební, nebo hrabalovskou tématikou. Provoz kino zahájí už 2. července filmem Perličky na dně. Vše bude promítáno z původních filmových pásek, takže žádné digitální „náhražky“. 

“Pro většinu lidí bude objev kina jako objev starého pokladu na půdě, který vám tam zanechali předci. Když jsem kino navštívila poprvé, byla jsem úplně překvapená a unesená, že na Palmovce máme tak skvělý kulturní prostor, který jen čeká, až znovu ožije,” říká Vlaďka Vojtíšková, zastupitelka Prahy 8 za Osmičku žije.

Historie kina Humanita se začala psát již v roce 1913, tehdy se ale jmenovalo Bio Karafiát. Později fungovalo pod spolkem válečných invalidů pod názvem Bio Útulek. Kino Humanita, jak byla instituce známá od roku 1937, bylo v provozu za obou světových válek, ale hned v srpnu 1945 bylo stejně jako všechna ostatní kina znárodněno. 

V polovině 60. let se v kině Humanita naposledy promítalo, pak už sloužilo jen jako skladiště Kinotechniky, v níž v 80. letech pracoval i herec divadla Sklep Tomáš Hanák.

Osmička žije na podporu kina rozjela crowdfundingovou kampaň na serveru Donio.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...