130 let

Snímek Maják (2019) Režie: Robert Eggers. | foto: Focus Features

Jak o samotě nepřijít o rozum. Robert Pattinson s Willem Dafoe střeží Maják i v Česku

Kultura
  •   16:00
PRAHA - Fantasmagorický, černobílý a s námořnickým námětem. Maják (The Lighthouse) je snímek, který nepochybně diváky rozdělí na dvě skupiny - jedny odpudí, pro druhé bude vábivý jako zpěv mořské sirény. Už jen proto má ale potenciál stát se kultovním hitem. Maják v omezené kinodistribuci nakonec dorazil i do Česka.

Konec 19. století. Ephraim Winslow (Robert Pattinson) dostane na čtyři týdny práci pomocného správce majáku. Po ruce ho má ostřílený veterán Thomas Wake (Willem Dafoe). Maják leží na osamělém ostrově bičovaném vlnami a větrem. Ephraim začne mít podivné vize. Je možné, že ze samé izolace začíná šílet? Vše ale nasvědčuje tomu, že se na ostrově dějí podivné věci. 

Snímek Maják (2019) Režie: Robert Eggers.
Snímek Maják (2019) Režie: Robert Eggers.

Režisér Robert Eggers (Čarodějnice, Brothers) se pro svůj temný fantasy horor snažil volným způsobem adaptovat stejnojmennou povídku britského spisovatele Edgara Allana Poea. Sám ale uznal, že závěrečné dílo se předloze vlastně vůbec nepodobá. U námořnických prvků a legend se Eggers inspiroval u děl básníka Samuela Taylora Coleridgeho, Hermana Melvilleho nebo Roberta Louise Stevensona.

Novým Batmanem má být ‚upír‘ Robert Pattinson. V roli netopýřího muže by nahradil Bena Afflecka

!Maják funguje díky úžasným hereckým výkonům jeho protagonistů, síle jejich vzájemných interakcí a atmosféře děsu, která celým dílem prostupuje,“ myslí si James Berardinelli z webu Reel Reviews.

Nadšen byl i kritik Louis Fernando Galván: „Maják je úžasný a zneklidňující film, který evokuje nadřazenost a moc moře.“

Snímek se poprvé představil minulý rok na filmovém festivalu v Cannes, ze kterého si odnesl FIPRESCI Prize, cenu udělovanou filmovými kritiky. V České republice snímek do běžné kinodistribuce nešel, ale práva na jeho promítání získala síť kin Aero, Bio Oko, Světozor a brněnská Scala. 

Autor: Jaroslav Totušek