Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jak se žije ve vězení? Nejlepším českým filmem na festivalu v Jihlavě byl Uzamčený svět

Kultura

  14:00
Nejlepším českým dokumentem se na letošním mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě stal Uzamčený svět dokumentaristy a scenáristy Karla Žaluda. Čtyřhodinový snímek systematicky mapuje život ve vězení. Cenu za nejvýraznější světový dokument si odnesl existenciální belgický snímek Volný pokoj autorky Alexandry Longuetové sledující čtyři protagonisty v pokoji na jednu noc.

Režisér snímku Uzamčený svět Karel Žalud. Festival dokumentárních filmů Ji.hlava (2018). foto: ČTK

V 11 soutěžních sekcích se letos utkalo 161 dokumentů. Ocenění se rozdávala při dnešním závěrečném večeru. Cenu za přínos světové kinematografii získal francouzský režisér Jean-Luc Godard.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který se letos konal po dvaadvacáté, začal 25. října. Poslední projekce budou 30. října. Festival už přivítal přes 5000 návštěvníků, z toho 1185 filmových profesionálů. Na programu měl 327 filmů, stovku z nich uvedl ve světové premiéře.

V Jihlavě začal festival dokumentů. Ocenění dostali reportéři Snopová a Srnka

Oceněný dokument Uzamčený svět osmačtyřicetiletého Žaluda vznikl jako kompilát stejnojmenného seriálu České televize. Nutí k zamyšlení nad tím, jak je v současné společnosti chápána a realizována spravedlnost, shodla se porota v čele s dokumentaristkou Apolenou Rychlíkovou, která si ocenění jihlavského festivalu odnesla v roce 2017. Uzamčený svět byl jedním ze 13 snímků v sekci Česká radost.

Belgický Volný pokoj soutěžil společně s 16 dalšími v sekci Opus Bonum věnované současnému světovému dokumentu. „Svým disciplinovaným filmovým jazykem a strohou kamerou odhaluje existenciální tragédii osamělých a zoufalých lidí,“ řekl o filmu porotce Krzysztof Zanussi.

Nejlepším filmem východní a střední Evropy se stal Timebox rumunské režisérky Nory Agapiové. Ve filmu zpracovává bohatý filmový a fotografický archiv svého otce, historii města i rodiny i konflikt s veřejnou mocí. „Jde o silně osobní film, jeho zaujetí psychologickými i politickými otázkami však vyvolává otázky, které rezonují a přesahují filmový příběh,“ uvedli porotci.

Studentská porota se rozhodla ocenit estonský snímek Dobře udržované tajemství režiséra Mihkela Oksmanna a Pasažéry Jany Borškové. Diváky letos nejvíce oslovil film Martina Páva Kibera o obrovském slumu v africkém Nairobi.

Cenu Silver Eye udělovanou Institutem dokumentárního filmu nejlepším dokumentům zařazeným do trhu East Silver dostal Jan Gebert za film Až přijde válka, který zachycuje příběh Petra, mladíka, který se postavil do čela domobrany. Podle poroty čistým filmovým jazykem zachycuje, jak někteří lidé inklinují k manipulaci s druhými.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.