Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jak vznikala rapová scéna v Čechách a na Slovensku. Novým dokumentem provede diváka Rytmus

Kultura

  16:30
BRATISLAVA/PRAHA - „Snažil jsem se žit Ameriku na Slovensku.“ Dokument Tempos zmapuje 30 let českého a slovenského rapu s Rytmusem v samém středu. Snímek předkládá unikátní archivní záběry i výpovědi, které se doposud nikde neobjevily. Premiéra je naplánovaná na 17. září.

Patrik „Rytmus“ Vrbovský. foto: Falcon

„Nejde o žádný rodinný medailonek o mém původu a ztraceném biologickém otci. Je to o mých 30 letech v rapu. Staré záběry, které dosud nebyly zveřejněné, moje hudební kariéra zmapovaná úplně od nuly až po to, kým jsem dnes. Prohry, výhry a fakta. I když mě okolí málokdy pochopilo, tak jsem si vždy šel sobecky za svým cílem. Byly to tři dlouhé dekády kráčení proti proudu. Jediné, co jsem chtěl, bylo uznání. A respekt,“ popsal rapper Rytmus. 

Rapper Rytmus.
Patrik „Rytmus“ Vrbovský a Otakar Petřina alias Marpo se koncem roku střetnou v...

Fanoušci Rytmuse a československého hip hopu se mohou těšit na exkluzivní archivní záběry, zákulisní příhody, nečekané nástrahy i zklamání, která Rytmus během své kariéry zažil a která ho něco naučila, změnila a zocelila. Nazarij Kl‘ujev, producent a spolurežisér, vyzdvihuje i další důležitou linku dokumentu: „Na pozadí Rytmusovy tvorby jsme se snažili vyobrazit československou hip hopovou scénu v souvislostech a odvyprávět objektivně československé rapové dějiny.“

V dokumentu nesměly být opomenuty ani lokality a místa, která jsou se slovenským hip hopem úzce spojena. Natáčelo se tak na střeše jednoho z paneláků na sídlišti Petržalka v Bratislavě, v Rytmusových rodných Piešťanech, tamním kasinu, kde byl v mládí zaměstnán jako krupiér, v zahradní oáze Fredyho Ayisiho, ale i v Praze v domácím prostředí DJ Wiche.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!