130 let

Na chvíli modelkou. Helmut Newton objektivem jeho ženy June (Alice Springs) v Monte Carlu, 1987 | foto: Alice Springs

Jak žil Helmut Newton? Film Nestoudná krása přiblíží život legendy módní fotografie

Kultura
  •   15:49
Pro někoho perverzní a machistický, pro jiného geniální a podvratný. Helmut Newton byl bezpochyby jedním z nejvlivnějších mistrů módní fotografie, uznávaný, obdivovaný i zatracovaný. Sám o sobě říkal, že byl gigolem, profesionálním samcem, ale fotograf v něm vyhrál. Jeho život v intimním dokumentu Nestoudná krása přibližuje režiséra Gero von Boehma.
Náš zákusek. Helmut a June se fotili při každodenních činnostech. Při vaření,...
Výstava je rozdělena na čtyři sekce, které postupně mapují fotografovy...

Newton svým provokativním, a přitom precizním přístupem k módní fotografii a k fotografii aktů navždy změnil pojetí těchto žánrů a stal se vzorem a ikonou pro mnoho dalších fotografů a umělců.

„Fotografie Helmuta Newtona jsou nedílnou součástí popkultury 20. století. V dnešních debatách o objektivizujícím pohledu na ženské tělo jejich autor na některé působí jako nenapravitelný dinosaurus a relikt starého světa, to ale jeho roli v dějinách módní fotografie nijak neumenšuje. Dokument Gero von Boehma může fungovat jako důstojná pocta i impulz k diskusi o proměnách perspektivy a autorském odkazu člověka, který tvrdil, že ve fotografii existují jen dvě sprostá slova: umění a vkus,“ říká ředitel Artcam Films Vít Schmarc.

Letos by berlínský rodák a světoběžník oslavil stovku; jeho život ukončila v roce 2004 autonehoda. Narozen v roce 1920 v židovské rodině, zažil Newton řadu historických kotrmelců 20. století, které se promítly do jeho díla. 

V  dokumentu Gero von Boehma vystupují osobnosti jako Charlotte Rampling, Isabella Rossellini, Hanna Schygulla, Grace Jones, Marianne Faithfull, Claudia Schiffer, Anna Wintour a skládají sugestivní mozaiku života a díla svérázného muže, který se nikdy necítil být umělcem.

Autor: Lidovky.cz