130 let

Inscenace Kříž u potoka. | foto: PKB

Jak zlomit rodové prokletí? Pražský komorní balet uvede v premiéře Kříž u potoka

Kultura
  •   17:00
Pod inscenací o lásce, zradě, víře a nadějí je podepsáaný choreografka Alena Pešková. Inspirovala se stejnojmenným románem Karoliny Světlé a Dvořákovým smyčcovým kvartetem d moll op. 34, který živě přednese Zemlinského kvarteto. Akce se uskuteční 1. prosince v 19:30 v prostorách Městské knihovny Praha na Mariánském náměstí.

Klasický příběh z pera spisovatelky Karolíny Světle zasazený do malebného Podještědí vypráví o dívce Evičce. Ta učinní obrovskou oběť, kdy odmítne upřímnou lásku, aby napravila svého sobeckého a necitelného manžela. Pokud se jí to povede, může zlomit dávné rodové prokletí. Balet Kříž u potoka nekopíruje, ale přepracovává ho svým jedinečným způsobem. 

Choreografka Alena Pešková.
Zemlinského kvarteto.

„Karolina Světlá pracuje ve svém slavném románu s několika nadčasovými tématy, ze kterých jsem si já pro naše představení vybrala pouze ta, která – jak se domnívám – zrcadlí i geniální Dvořákova hudba,“ vysvětluje choreografka Alena Pešková.

„Tanečníkům nechávám uměleckou svobodu do té míry, do jaké jsou absolutně pravdiví a přesvědčiví. Pokud se toto podaří, bude pak, myslím, velmi lehké nechat se strhnout dost rychlým sledem obrazů. Jako prohlížením fotografií v albu, kdy z gesta či výrazu tváře vytušíme, k čemu mohlo dojít i mimo záběr,“ dodává.

Autor: Jaroslav Totušek