Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Jak zní hrách? Brněnský festival nové hudby rozezvučí zahrady

Kultura

  15:30
BRNO - Exotické rostliny i obyčejný hrách se v červnu v Brně promění v hudební nástroje. Festival Expozice nové hudby má letos podtitul Zvučící zahrady a z koncertních sálů se částečně přenese do plenéru.

Ozvučena bude i zahrada vily Tugendhat foto: ČTK

Zvukové instalace najdou zájemci v několika významných brněnských zahradách, třeba u vily Tugendhat a Jurkovičovy vily. "Expozice nové hudby nabízí možnost nejen zjistit, jak vypadají zahrady významných osobností, zahrady přiléhající ke slavným vilám či zahrady měšťanské i zcela nové, ale, a to především, si můžete zahrady poslechnout," uvedl dramaturg festivalu Viktor Pantůček.

Přehlídka začne 12. června, potrvá pět dní. Nabídne dva koncerty v Besedním domě, sídle Filharmonie Brno, a jeden ve vile Tugendhat. Zbývající část programu tvoří postupně zprovozňované zvukové instalace. "Zůstanou na svých místech pravděpodobně do poloviny prázdnin," řekla manažerka festivalu Lucie Šnajdrová.

Zahrada vily Tugendhat za peníze, jinde zdarma

Například instalaci v zahradě vily Tugendhat si prohlédnou a poslechnou jen platící návštěvníci památky zapsané na seznamu UNESCO. Většina ostatních instalací ale bude přístupná zdarma. Čeští i zahraniční hudebníci rozezní také Hudební pavilon v Denisových sadech, Památník Leoše Janáčka, skleníky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, stejně jako arboretum Mendelovy univerzity v Černých Polích. Instalaci inspirovanou pokusy s hrachem najdou zájemci v opatství na Starém Brně, kde působil zakladatel genetiky Johann Gregor Mendel.

Autor: