Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

James Cameron nechal Terminátora jiným. Ani jednou nepřišel na natáčení

Kultura

  18:00
James Cameron, režisér prvních dvou Terminátorů, u nového snímku s podtitulem Temný osud sloužil pouze jako producent. Značku ale plně svěřil do rukou režiséra Tima Millera. Terminátor také představil novou ukázku. Do kin zamíří 31. října.

Sára Connorová (Linda Hamiltonová) se s terminátory nemaže. Snímek Terminátor: Temný osud (2019). Režie: Tim Miller. foto: Paramount Pictures

Šestý film z terminátorova univerza s podtitulem Temný osud znovu spojí Arnolda Schwarzeneggera jako Terminátora T-800 a Lindu Hamiltonovou jako Sáru Connorovou. Nový Terminátorje přímým pokračováním druhého dílu, filmu Terminátor 2: Den zúčtování z roku 1991. To v praxi znamená, že zcela ignoruje zbylé tři filmy (Vzpoura strojů, Salvation a Genisys) a televizní seriál (Příběh Sáry Connorové). Nic z toho se ve světě nového Terminátora nestalo.

Sára Connorová (Linda Hamiltonová) se s terminátory nemaže. Snímek Terminátor:...
Linda Hamiltonová jako Sára Connorová. Snímek Terminátor: Temný osud (2019)....

Z nové ukázky můžeme vysuzovat, že snímek se zaměří na důsledky zničení firmy Cyberdyne, tvůrců Skynetu, ve druhém dílu. Zajímavá jistě bude i postava Grace (Mackenzie Davisová), mechanicky upravené vražedkyně, která představuje přímou spojnici mezi člověkem a strojem. 

Kromě ústřední herecké dvojice se diváci mohou těšit také na výše zmíněnou Mackenzie Davisovou, Natalii Reyesovou, Gabriela Lunu a Diega Boneta.

Marketingový krok na jedničku

Velká část marketingové kampaně nového filmu se točila samozřejmě okolo Jamese Camerona. Režisér původních dvou kultovních dílů se k Temnému osudu připojil jako producent. To dávalo z produkčního hlediska smysl, protože po vyslovení jeho jména jistě zbystřili všichni potenciální investoři.  Podle magazínu Deadline šlo primárně o šikovný marketingový tah, protože Cameron se ani jednou neukázal na natáčení

Abychom mu ale nekřivdili, Cameron se kreativně podílel na scénáři nového snímku a zároveň má plné ruce práce s přípravou druhého dílu snímku Avatar (2009). „Věřím v to, že pokud máte vyspělého a šikovného režiséra, pustíte ho z řetězu,“ sdělil na adresu režiésra snímku Tima Millera Cameron. „Moje role producenta se projevila hlavně v předprodukční fázi, kdy jsme připravovali a učesávali scénář. Když se ale film začal natáčet, bylo to plně v Timových rukách,“ dodal. 

Krev na dlažbě

Jak již bylo řečeno, za filmem stojí hollywoodskou optikou stále nováček, americký režisér Tim Miller. Případné krvavé lázně jsou v dobrých rukou, protože Miller stojí za komiksovým Deadpoolem. Ryan Reynolds zde v roli červeně oděného superhrdiny (antihrdiny?) předvedl, že i velmi krvavý film může být úspěšný u diváků i kritiky. 

„Myslím, že to, co dělá z Temného osudunástupce Terminátorů 1 a 2, je kromě samotného děje i celý tón filmu. Je brutální, rychlý, intenzivní a přímočarý. Všechny události se odehrávají během 36 hodin. Není to žádný grandiózní a komplexní příběh. Je zaměřený na postavy, je hodině současný a je to zkrátka jízda, která s divákem nejedná v rukavičkách,“ sdělil v rozhovoru Cameron.

Například poslední snímek o Terminátorech, Terminator Genisysz roku 2015, měl rating jen PG-13 (přístupno mládeži od třinácti let), takže z podstaty věci musel některé brutálnější aspekty příběhu krotit.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...