Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jan Knap maluje idylu. V Česku jde o zázrak

Kultura

  15:13
PRAHA - Chtělo by se napsat, že je Jan Knap skrytým klenotem české malby. Podobné teritoriální vymezení ale vlastně nedává smysl. I když se Jan Knap v Čechách narodil a po putování světem se sem zase vrátil, to, co maluje, vychází z tradice daleko širší, evropské a křesťanské.

Jan Knap foto: Reprofoto

Na někoho, kdo sleduje pouze současné výtvarné umění, mohou Knapovy obrazy působit až šokujícím dojmem: Myslí vůbec umělec své idylické scény z idealizovaného rurálního ráje vážně, nebo je to nějaká skrytá subverze?

Jan Knap

Není. Rozkvetlé zahrady, děti – andílci hrající na housle a spokojeně se pasoucí stáda oveček vyjadřují umělcův světonázor a navazují na dlouhou tradici podobných výjevů v evropské malbě. Chceme-li, můžeme to vnímat jako zázrak, ale podobný způsob projevu má i v onom dekadentním světě současného umění svůj nezanedbatelný úspěch.

Osobní ráje

Jan Knap
Galerie Havelka, Praha 1
do 30. 4.
www.galeriehavelka.cz

Knapova hladká malba nepotřebuje velké formáty, aby ukázala svou sílu, a možná ještě zajímavější než finální obrazy jsou umělcovy skicy a lavírované kresby. Na nich názorně vidíme, jak ráj na zemi získává svou podobu, není výsledkem nějakého zjevení, ale umělec se k němu dopracovává živými studiemi.

I když Jan Knap patří k vyhledávaným umělcům, vystavuje velice málo a od jeho poslední výstavy v Praze uběhlo již více jak deset let. Za tu dobu se vlastně nic nezměnilo. Knap maluje pořád to samé a stále stejným způsobem. Protože to, co maluje – naplnění šťastného života – se ve své podstatě nemění.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!