130 let

János Kóbor z kapely Omega | foto: Profimedia.cz

Zemřel János Kóbor, zpěvák maďarské kapely Omega. Její hit zněl i česky

Kultura
  •   16:02
Ve věku 78 let zemřel na komplikace spojené s koronavirem János Kóbor, zpěvák maďarské rockové skupiny Omega. Ta o tom informovala na svých facebookových stránkách.

Kóbor onemocněl počátkem listopadu, bohužel ale nebyl očkovaný. Věřil své imunitě a měl za to, že by si s případnou nákazou poradil. Nikdy v životě totiž vážněji nemocný nebyl. Na manželčino naléhání se nechal hospitalizovat, jeho stav se ale bohužel zhoršoval, až János, zvaný Mecky, boj s chorobou prohrál. 

„Tímto vás informujeme, že János Kóbor, zakladatel kapely Omega a nositel ceny Ference Liszta, zemřel po krátké nemoci. Miliony fanoušků ho milovaly doma i v zahraničí. Zanechává po sobě nezaplnitelnou prázdnotu. Neexistují slova, ticho zůstává. Mecky zůstane v našich srdcích navždy,′′ stojí v prohlášení kapely. 

Omega vznikla v roce 1962 a byla to jedna z mála rockových skupin východního bloku, která se prosadila i na Západě. Její největší hit  Gyöngyhajú lány do češtiny otextoval na na svůj sólový debut Růže pro Algernon umístil Aleš Brichta. Dívka s perlami ve vlasech se řadila i k jeho největším hitům. 

Ještě před ním ji měly v repertoáru u mnohé tuzemské tzv. zábavové kapely a s textem Paleta ji v roce 1972 na singlu vydala skupina Markýz John. Hrála ji i německá kapela Scorpions. 

Loni 18. listopadu zemřel další ze zakládajících členů Omegy klávesista László Benkő zvaný Laci, tři dny nato pak baskytarista Tamás „Misi“ Mihály.

Autor: ndr