Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Janžurová převzala cenu za mimořádný přínos české kinematografii. Bodovali i Američané

USA

  19:37aktualizováno  19:54
KARLOVY VARY - Velká cena Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech putuje do USA. Ve Velkém sále hotelu Thermal převzal v sobotu režisér Diego Ongaro Křišťálový glóbus dotovaný 25 tisíci dolary (zhruba 607 tisíc korun) za dokumentárně laděné drama Bob a stromy. Za herecké výkony v českých soutěžních snímcích Domácí péče a Kobry a užovky byli oceněni Alena Mihulová a Kryštof Hádek. V soutěži dokumentů nad 60 minut zvítězila Helena Třeštíková časosběrným snímkem Mallory o ženě, která se vymanila ze závislosti na drogách.

„Považuji to za polovinu, případně kousek po prostředku své umělecké práce,“ řekla dojatá Janžurová. Poděkovala všem, kteří ji vedli a pomohli, včetně diváků a příznivců. foto:  Dan Materna, MAFRA

Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos české kinematografii převzala filmová, divadelní i televizní herečka Iva Janžurová. Diváckou cenu získal snímek italského režiséra Paola Sorentina Mládí. Převzal ji americký herec Harvey Keitel, někdejší držitel Křišťálového glóbu, který v něm ztvárnil jednu z hlavních rolí.

„Považuji to za polovinu, případně kousek po prostředku své umělecké práce,“ řekla dojatá Janžurová. Poděkovala všem, kteří ji vedli a pomohli, včetně diváků a příznivců.

Keitel uvedl Mládí ve Varech. Vzpomínal na demonstraci kvůli zavřenému Havlovi

Dojatá byla i Alena Mihulová a poděkovala režiséru Slávku Horákovi. „Děkuji i své tvrdošíjnosti, protože jsem ho rok přemlouvala, že je to role pro mě - až jsem ho umluvila. Děkuji i jeho mamince, která byla předlohou k příběhu filmové Vlasty,“ řekla. Ve filmu Domácí péče ztvárnila pečovatelku, která pomáhá druhým, ale na sebe zapomíná.

Třeštíková příběh o drogově závislé ženě, která svůj život dokázala zcela změnit, natáčela 13 let. „Děkuji hrdince snímku za důvěru, s níž ke společné práci přistupovala. Ale i za to, že žila tak, že mohu říci, co cítím jako motto filmu. Že změna je možná a naděje stále živá,“ uvedla. „Chtěla bych, aby ten film otevřel oči i srdce, protože život se dá opravdu užít,“ reagovala titulní hrdinka.

Za herecké výkony v českých soutěžních snímcích Domácí péče a Kobry a užovky...
Dojatá byla i Alena Mihulová a poděkovala režiséru Slávku Horákovi. „Děkuji i...

„Je to pro mě obrovská čest. Děkuji všem za parádní natáčení, děkuji Janu Prušinovskému i svému bráchovi, který to odpracoval v hlavní roli, abych já tady mohl dneska stát. Měli bychom tu být oba - a já to za oba přebírám,“ uvedl Kryštof Hádek.

Zvláštní cenu poroty spojenou s částkou 15 tisíc dolarů (zhruba 364 tisíc korun) převzal rakouský režisér Peter Brunner za snímek Má křídla, kdo končí pádem. Cenu za režii porota udělila kosovskému tvůrci Visaru Morinovi za jeho celovečerní debut Babai.

Cenu získal i film natočený na iPhone 5

Zvláštní uznání získali režisér Ferdinando Cito Filomarino za italsko-řecký film Antonia a Anca Damianová za snímek Kouzelný vrch, který vznikl v koprodukci Rumunska, Francie a Polska.

Cenu Fóra nezávislých dostal americký režisér Sean Baker za komedii Transdarinka natočenou na iPhone 5. Nejlepším filmem soutěže Na východ od Západu se stal projekt maďarské filmařky Lili Horváthové Středeční dítě; spolu s cenou dostala 20 tisíc dolarů (486 tisíc korun). Vítězové soutěže dokumentů převzali s oceněním 5000 dolarů (121 tisíc korun). Nejlepším snímkem do 30 minut byl vyhlášen dokument Bílá smrt, který natočil chilský filmař Roberto Collío. Zvláštní uznání převzali rakouský režisér Albert Meisl za dokument Otec a režisérka Iris Zakiová za britsko-izraelský snímek Ženy v umyvadle.

Skončil tak jubilejní 50. ročník přehlídky, která do lázeňského města od 3. července přilákala 12 800 účastníků. Nabídla jim přes dvě stovky snímků z šesti desítek zemí. Bylo prodáno přes 132 tisíc vstupenek.

Také prezident festivalu Jiří Bartoška poděkoval všem, kteří umožňují, aby se festival konal. Včetně Fakultní nemocnice Motol, řekl Bartoška, který se zotavil po vážné chorobě. „V závěrečné fázi festivalu pracuje tým 1100 lidí,“ uvedl a před svými nejbližšími spolupracovníky na jevišti poklekl. Všechny pozval na 51. ročník, který bude od 1. do 9. července 2016.

Autor: