Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Legendární Pan Slepice. V 86 letech zemřel tanečník a mim Jaroslav Čejka

Ve věku 86 let zemřel tanečník a mim Jaroslav Čejka. (11. října 2022) foto: Profimedia.cz

Zemřel tanečník a mim Jaroslav Čejka. Hrál v Národním divadle, byl držitelem Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanec a balet. Mezi jeho nejslavnější scénky patřila imitace slepice, kterou předváděl v silvestrovském vysílání Československé televize.
  12:50

Zprávu potvrdil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Čejka pocházel z Ostravy. Svou divadelní dráhu začínal jako sólista baletu v opavském Slezském divadle. Působil dále v baletním souboru plzeňského Divadla J. K. Tyla a sólistou byl i ve Státním divadle v Ostravě. Od roku 1961 byl členem baletního souboru Národního divadla, kde se po sedmi letech vypracoval taktéž na sólistu a kde setrval až do roku 1973. S Operou Národního divadla následně jako externista spolupracoval i v dalších letech.

Pro Národní divadlo pracoval i jako choreograf, nachystal takto opery Z mrtvého domu a Maškarní ples. Opakovaně připravoval choreografii pro různé inscenace Příhody lišky Bystroušky. Pro Národní divadlo nazkoušel okolo třiceti rolí. Byl mimo jiné Šaškem v Labutím jezeře, Truffaldinem ve Sluhovi dvou pánů, Paňácou v Coppélii, Eunuchem v Šeherezádě i Králem v baletu Z pohádky do pohádky. Ještě v sezoně 1992/1993 se objevil jako mim v opeře Perníková chaloupka.

Herec a mim Jaroslav Čejka s Thálií za celoživotní mistrovství v baletu

Pětadvacet let spolupracoval s tanečním souborem Pavla Šmoka a se svou pantomimou sjezdil takřka celý svět. Jako tanečník vynikal precizní klasickou technikou, ale navíc měl i herecký talent a smysl pro humor a nadsázku. Díky tomu hrál také v téměř dvou desítkách filmů. Za své nesplnitelné přání považoval roli Quasimoda ve Zvoníkovi od Matky Boží.

Široké veřejnosti byl známý hlavně díky svému komediálnímu talentu, byl nazýván mistrem pantomimických etud. Do paměti televizních diváků se pak jednoznačně zapsal imitováním slepice při jednom ze silvestrovských vysílání. Lidé si ho pamatovali také ze scén, když napodoboval americkou zpěvačku Tinu Turnerovou nebo komika Charlieho Chaplina.

V roce 2008 Čejka převzal Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanec a balet. V posledních letech žil v ústraní v domově seniorů. Poslední rozloučení se podle rodiny uskuteční na Městském hřbitově v Opavě, kde bude také pohřben.

22. července 2016

Autoři: ,