130 let
Cirk La Putyka a Jatka78 propojí 22. března v unikátním jednorázovém...

Cirk La Putyka a Jatka78 propojí 22. března v unikátním jednorázovém představení mladé české herce, tanečníky a akrobaty se studenty Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění, kteří utekli před válkou z Ukrajiny do Prahy. | foto: Karel Cudlín

Česko a Ukrajina spojené cirkusovým uměním. Jatka78 uvedou představení s mladými umělci z Prahy a Kyjeva

Kultura
  •   10:00
Cirk La Putyka a Jatka78 propojí 22. března v unikátním jednorázovém představení mladé české herce, tanečníky a akrobaty se studenty Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění, kteří utekli před válkou z Ukrajiny do Prahy.

„I pro nás se zastavil svět a začali jsme přemýšlet, jak můžeme pomoci. Výsledkem je, že tu s námi momentálně pobývá dvacet kyjevských studentů. Žijí s námi, cvičí s námi, staráme se o ně a navzájem se obohacujeme. Naše zkoumání mladé generace tak získalo zcela nový rozměr,” vysvětluje principál souboru Rosťa Novák ml.

Cirk La Putyka a Jatka78 propojí 22. března v unikátním jednorázovém...

Na jednom jevišti se tak poprvé sejdou členové dlouhodobého projektu Young Bloods Cirku La Putyka, kteří v únoru začali zkoušet nové představení BOOM, s dvacetičlennou skupinou zkušených ukrajinských studentů, které Cirk La Putyka dokázal bezprostředně po začátku války dostat do bezpečí. 

Navíc pro ně zajistil nejen ubytování, ale i možnost tréninků, které jsou pro ně jako pro budoucí profesionální artisty zásadní. V jednorázovém představení nazvaném BOOM vol. 1 v režii principála souboru Rostislava Nováka ml. uvidí diváci například akrobacii na čínské tyči, vzdušnou akrobacii na hrazdě a kruhu i další ukázky vrcholného nového cirkusu. 

Výtěžek z večera půjde na pokrytí nákladů spojených s pobytem ukrajinských studentů v Praze. Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut, přispět lze také na portálu Darujme.cz.

 „Učíme se spolu mluvit. Učíme se spolu žít. Snažíme se porozumět si. Koukáme na sebe a spoustu věcí si jen domýšlíme. Poznáváme se bez pomoci technologií. Přijďte se podívat, jak jsme se seznámili, co jsme na obou stranách prožívali. Česko a Ukrajina propojené cirkusovým uměním. Mladé cirkusové generace spojené jedním jevištěm, jednou událostí, jedním okamžikem. Doba nás dovedla k tomuto setkání. Buďte u toho s námi,” dodává Rosťa Novák ml.

Autor: Alena Pecháčková
  • Vybrali jsme pro Vás