130 let
Camille Bertault

Camille Bertault | foto: JazzFestBrno

JazzFestBrno přiveze hvězdy i představitele žánrového progresu

Kultura
  •   16:50
Hudební festival JazzFestBrno je svého druhu nejvýznamnější v republice. Už léta přiváží nejen největší jazzové hvězdy, z nichž mnohé pomáhaly měnit dějiny hudby a mají za sebou řadu dekád tvorby, ale také progresivní hudebníky, jimž by mohla a měla patřit budoucnost. Zveřejňování programu každoročně probíhá ve dvou vlnách. Nejprve hlavní zavedená jména a s odstupem ti, kteří probarvují kvalitu festivalu směrem k progresivitě nebo k žánrovým a geografickým přesahům.

Ani nadcházející 19. ročník festivalu JazzFestBrno nebyl výjimkou. Už v listopadu pořadatelé ohlásili prvoligová jména - dvacetinásobného držitele ceny Grammy Pata Methenyho, charismatickou zpěvačku Lizz Wrightovou, trio oblíbeného basisty Avishaie Cohena a jedny z nejvýraznějších osobností současného saxofonu Joshuu Redmana a Chrise Pottera, který si do kapely přizval kytarového velmistra Billa Frisella. Pat Metheny a Joshua Redman jsou podle pořadatelů těsně před vyprodáním.

Dnes JazzFestBrno oznámil zbytek programu pro letošní ročník - a je skutečně z čeho vybírat. Jeden z prvních koncertů cyklu bude 13. března v Sono Centru patřit kvartetu Erika Truffaze, fenomenálního švýcarského trumpetisty a skladatele, přezdívaného „Miles Davis acid jazzu“. Do Brna (a o pět dní později i do pražského Paláce Akropolis) přiveze materiál z nového alba Lune Rouge.

Přijede i pianista Moran

Zcela jiný, ale možná stejně intenzivní zážitek přinese 31. března v Besedním domě další celosvětově etablovaný hudebník, pianista Jason Moran. Spolupracovník Charlese Lloyda, Cassandry Wilsonové nebo Waynea Shortera a protagonista více než desítky kvalitních alb s vlastními ansámbly přijede s programem, který je pro každého klavíristu největší výzvou – se sólovým recitálem.

Skutečnost, že jazz zůstává pestrým žánrem, ke kterému se dá přistupovat velmi rozmanitě, potvrzuje i nastupující jazzová generace, které JazzFestBrno dává tradičně velký prostor. Americký varhaník Delvon Lamarr (24. dubna) svoji tvorbu staví na směsici soulu, jazzu, rhythm & blues a rock&rollu.

Téhož večera zahraje v Sono Centru i britská saxofonistka Nubya Garcia, jež se nechává inspirovat elektronickou kulturou a taneční hudbou s jamajskými kořeny. Francouzská zpěvačka Camille Bertaultová (5. dubna, Divadlo Husa na provázku) zase vychází ze scatové tradice, ale navazuje na ni po svém. Francouzsky otextovala a nazpívala mnohé jazzové standardy.

Bohaté zastoupení evropské jazzové scény na letošním ročníku podtrhne rakouská kapela Sketchbook Quartet, turecký kytarista Cenk Erdoğan a polské duo Skalpel. Z českých hudebníků se představí například kontrabasista František Uhlíř, kytarista Libor Šmoldas nebo saxofonisté Karel Růžička a Luboš Soukup.

„Jsem rád, že se nám stále daří tvořit program, který je každý rok stejný a zároveň jiný. Stejný v tom, že představuje jazz v jeho nejrozmanitějších podobách prostřednictvím legend i nových tváří a jiný v samotném obsahu, kdy naši návštěvníci ani podevatenácté nevstoupí do stejné řeky,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Autor: obz