Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Je český heavy metal náhradou za tradiční dechovku?

Kultura

  13:38
PRAHA - Před několika lety se tehdy aktuální desky Ozzyho Osbourna v Česku prodalo tolik jako ve Francii a Beneluxu dohromady. I tento detail potvrzuje, že se heavymetalová hudba v Česku zakořenila hlouběji než v mnoha jiných zemích a že se metal stal pevnou součástí českého mainstreamu. Proč zrovna metal?

Skupina Arakain vystoupila na Basinfirefestu i v roce 2008, letos zahraje znovu. foto: arakain.eu

Petr Vizina, redaktor kulturní rubriky České televize celkově nesouhlasí s názorem, že by byl metal mainstreamovým žánrem. Už jeho samotná podoba podle něj metal nepředurčuje k tomu, že se jím mohl stát. "Metal a jeho radikální odnože jsou například nepoužitelné pro reklamu, oproti třeba elektronické nebo taneční hudbě, kterou si reklama našla celkem rychle. Metal může prodávat nanejvýš rakve, v tom je určitá hrdost," říká Vizina.

Jeho velká oblíbenost v Česku tedy může vycházet z jiných základů, než oblíbenost jiných hudebních žánrů . Hudební kritik Josef Rauvolf si myslí, že popularita metalu vychází z celkového společenského prostředí v Česku. "Má jednoduchý rytmus na těžkou dobu, je to taková dechovka současnosti. Proto frčí i v Německu," říká Rauvolf. Zároveň připomíná vliv historických okolností.Za dob normalizace byl podle něj metal řešením pro ty, kteří hledali protestní hudbu, ale náročnější alternativní scénaje neoslovila. "Na těch koncertech vidíte hlavně zestárnuvší někdejší máničky, které s nostalgií vzpomínají na krásné roky na učňáku," dodává.

S tím se neztotožňuje teoretik umění Tomáš Pospiszyl, který popírá, že by byla tato hudba pozůstatkem normalizace, její popularitu vidí naopak v současnosti. "Podle mě je metal extrémním projevem tradice romantismu, který naprosto odpovídá logice soudobé kultury, stejně jako třeba satanismus nebo – pokud mám uvést krajní a aktuální příklad – střílení lidí samopalem na ulicích," říká.

Odborníci se neshodli ani v tom, co vlastně tento hudební žánr vyjadřuje. Josef Rauvolf totiž metal jako romantické gesto nevnímá. "Nevidím nic romantického na tom, když po deseti pivech řeknu 'Seru na všecko', to bychom jako velké romantiky mohli brát třeba fotbalové chuligány," říká Rauvolf. 

Jediné, na čem tak hudební kritici shodli, je to, že je metal výrazně mužská hudba. I s tím co s hudbou sovisí, tedy s metalovou obrazností, obaly s vikingy a nájezdníky i stylem tance. "Sexy hudba to skutečně není. Být co nejstrašidelnější a nejodpudivější je, samozřejmě, základ," přiznáváFrantišek Štorm, kytarista a zpěvák skupiny Master's Hammer.

Celý rozhovor čtyř hudebních odborníků o metalu si přečtěte v sobotním vydání deníku

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!