Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Je lepší být mrtvý než sobecký, poučí se hrdina sci-fi Nesmrtelný

USA

  6:00
Ve filmu Nesmrtelný se Ben Kingsley převtělí v Ryana Reynoldse, což, jak se brzy ukáže, není žádná velká výhra. Některé záležitosti jsou ve světě sci-fi tak běžné, že se člověk až diví, proč na ně už dávno nenaráží i v reálném světě. Například proč si staří lidé nad hrobem nepořizují mladá těla, v nichž by mohli dál spokojeně pokračovat v pozemském žití? Snímek Nesmrtelný dává na tuto zásadní otázku kategorickou odpověď: Protože to nejde.

Změna není vždy k lepšímu. Duch charismatického magnáta Damiana (Ben Kingsley, vzadu) se přestěhoval do nového těla (Ryan Reynolds). foto: FREEMAN ENT

Ne tedy z důvodů medicínských (přenést vědomí samozřejmě není problém) nebo organizačních (splašit nějaké to mladé tělo se vždycky dá), nýbrž především morálních. Zvlášť jste-li trochu citlivka.

Hrdinou filmu čtyřiapadesátiletého režiséra Tarsema Singha je stavební magnát Damian Hale (Ben Kingsley), trpící rakovinou v terminálním stadiu. Blížící se smrt nepovažuje za tragédii, ale přece jen je ta představa něco jako „kopanec do koulí“, tedy nic nadmíru příjemného. Proto se také rozhodne využít nabídku tajuplné společnosti, která movitým osobnostem nabízí pokračování jejich životů v nových tělech. Údajně vypěstovaných v laboratoři. Kámen úrazu je, že než se mysl v novém těle zabydlí, trpí různými „halucinacemi“ a záblesky vzpomínek, které jako by patřily někomu jinému. Čím to asi bude?

Ve filmu Nesmrtelný se Ben Kingsley převtělí v Ryana Reynoldse.

Damian, který se ve své původní podobě s publikem záhy rozloučí a vstoupí do těla ztvárněného Ryanem Reynoldsem, na to nemá povahu. Zřejmě mu tajemní experimentátoři neudělali správné psychotesty, což se, jak známo, nevyplácí. Damian byl sice nelítostným byznysmenem, ale taky má dceru, jejíhož odcizení nikdy nepřestal litovat. Lidskost a soucit jsou v něm příliš zakořeněny a v novém, zdravém těle se zřejmě zdravý duch začíná čím dál více prosazovat. Damian dlouho neváhá a vyhledá mladou ženu a její dcerku, ke kterým jeho tělo jménem Mike původně patřilo. Tím se stává pro své „zachránce“ nepřítelem a mužem na odstřel. Naštěstí s novým tělem získal i značnou mrštnost v šarvátkách, takže není nijak snadné se s ním utkat. A může chránit i ty, na kterých mu teď záleží víc než na sobě samém.

Nesmrtelný

USA 2015

Režie: Tarsem Singh

Scénář: Alex Pastor, David Pastor

Hrají: Ryan Reynolds, Ben Kingsley a další

Premiéra: 6. 8. 2015

Odvrácenou stránkou věci je, že v tu chvíli už asi nikdo nedokáže v postavě Damiana/Mikea poznávat původního hrdinu, kterému dal charakter Ben Kingsley. Tedy, řečeno bez obalu, o poznání lepší herec a výraznější typ, než je Ryan Reynolds. A když pak věrohodnost příběhu odrovná scenáristicky opravdu těžce havarovaná klíčová situace, v níž se hraje s dvojakostí a „prozřením“ Damianova dávného přítele, zůstává toho dost málo, čím je nakonec tenhle snímek zajímavý. Možná sdělením, že jestli vám budou jednou dělat podobnou operaci jako Damianovi, bude její zásadní součástí to, že vám natáhnou přes obličej elastický obvaz, tzv. pruban.

K problematice stěhování starých myslí do mladých těl toho snímek Nesmrtelný bohužel mnoho nového neříká a jeho cesta k očekávanému závěru je vydlážděna předvídatelnými stereotypy. Ponaučení, že je lepší být mrtvý než sobecký, samozřejmě nelze brát na lehkou váhu. Jen se k němu možná nemusí vždy dojít tak bolestně.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!