130 let

Debutantská komedie Karla Comy Experti. | foto: BontonfilmReprofoto

Jeden Hádek film nezachrání

Kultura
  •   11:37
PRAHA - Čeští filmaři nám od začátku roku připravili hned několik ne úplně příjemných překvapení, teenagerská komedie Experti debutanta Karla Comy v tomto ohledu bohužel není výjimkou.

Čeští filmaři nám od začátku roku připravili hned několik ne úplně příjemných překvapení, Experti debutanta Karla Comy v tomto ohledu bohužel nejsou výjimkou. Ovšem na rozdíl od podobně nasměrovaného a průzračně nijakého filmu Panic je nanic stály při zrodu Expertů přece jen jakési ambice. Těžko říci, je-li to plus, protože rozčarování nad nepodařeným dílem je o to větší.

Jako ledabylý sestřih ze seriálu
Experti nejspíš chtěli být moderně natočenou komedií pro mladé, vyprávěnou v rychlém tempu, výsledek ale spíš připomíná ledabylý sestřih ze třetího a šestého dílu nějakého střeleného seriálu. Příběh zoufale nedrží pohromadě, postavy se jím míhají jak na exkurzi v panoptiku a jednoznačně říci, o čem to celé je, lze jen velmi těžko.

Scénář při realizaci evidentně doznal důkladných škrtů, takže se spoustu věcí můžeme jen domnívat. Leckdy nám dokonce nezbude nic jiného než zalepovat díry v ději. Například prakticky vůbec nelze postřehnout, že se hlavní hrdina Oskar přesunul z gymnázia na vysokou školu. K tomu prostě dojde a tečka - že by mezi tím byla nějaká maturita a pak prázdniny, tím se film nezdržuje. Dost času naopak věnuje šmírování slečen z půdy nebo opileckým dýchánkům, kterým Oskar s kamarádem Filipem holdují.

Jádrem filmového příběhu je v zásadě to, že se Oskar z povaleče ve vytahaném triku ze dne na den změní v elegantního počítačového experta, který dokáže osamělým paničkám opravit leccos, nejen počítač. Motivaci k tomu má mlhavou. Nicméně absolvuje povinnou "chlapáckou" přípravu á la "Rocky trénuje na životní zápas": běží, posiluje, běží, posiluje... Není to nijak originální, ale v kontextu celého filmu vlastně milé. Tu a tam z některé scény vysvitne, že Karel Coma měl na začátku jakýsi filmařský úmysl a o určitých sekvencích třeba i docela konkrétní představu, ale celé se mu to nakonec rozdrobilo pod rukama.

Na čem se nepodepsal nehotový scénář, to dorazila režisérská nezkušenost, a hlavně špatné obsazení. Experty zachraňuje prakticky jen Kryštof Hádek v hlavní roli, který má dostatek talentu a herecké přirozenosti, díky nimž zkrátka nedokáže být špatný. Jeho opilecké etudy jsou roztomilé a pásek z kalhot umí vytáhnout hezky rázně jedním gestem.

Ale co mu je to platné, když ve filmu nemá jediného partnera. Tomáš Löbl a Michael Foret, kteří mají zářez na pažbě za účast v SuperStar, mu nesahají ani po kotníky. "Dospělí herci" jako Petr Čtvrtníček nebo Jana Hubinská jsou pak stylizovaní do křečovitých karikatur. A to ještě není nic proti houfu hochů a děvčátek, kteří se tu míhají v epizodních rolích - většinou jen proto, aby vytvářeli "prodejní image" filmu, viz Gábina Partyšová v plavkách v bazénu.

K Hádkovi můžeme na misku vah přihodit ještě solidní hudbu Romana Holého, ale i on si jen "plní svou normu", pod niž prostě neumí jít. A to je asi tak všechno. Zbytek položek si vykoledoval záporné znaménko. I erotika - která ve filmu o mladíkovi štvaném sexuchtivými ženami má, málo platné, své místo - tu je víc než cudná, respektive takřka žádná. Tady možná zasáhl dramaturg České televize Jiří Chalupa s ohledem na diváky Studia Kamarád.

Experti (proč proboha plurál, když je tam expert jen jeden?) mají zásadní problém už v zárodku, se scénářem se mělo ještě velmi dlouho pracovat, aby získal optimální tvar bez propastí v ději, balastu, a naopak s dostatečně vyargumentovanými postavami. Karel Coma by si měl dát ještě hezkých pár tvrdých tréninků á la Rocky, aby měl úplně jasno, jestli bude příště točit záběry z panoptika pseudohvězdiček, nebo poctivou komedii.

HODNOCENÍ LN **

Experti
ČR 2006 Scénář a režie: Karel Coma Kamera: Martin Matiášek Hudba: Roman Holý Hrají: Kryštof Hádek, Tomáš Löbl, Michael Foret, Daniela Šinkorová, Jana Hubinská, Petr Čtvrtníček a další Distribuce v ČR: Bontonfilm Premiéra: 9. 2. 2006

Autoři: Lidové noviny
  • Vybrali jsme pro Vás