Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jeden svět ukáže revoluci 'v přímém přenosu'

Kultura

  17:05
PRAHA - Na právě probíhající protesty a nepokoje v různých částech světa se zaměří mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Jeho 14. ročník se uskuteční od 6. do 15. března v Praze a následně v dalších 40 českých a moravských městech.

Japonské demonstranty přiměla k protestům havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě. Tokio, 27. ledna 2012 foto: ČTK/AP

"Doposud nebylo běžné, že by festivaly promítaly filmy o tak aktuálních událostech, které v podstatě ještě probíhají v ulicích," říká ředitelka přehlídky Hana Kulhánková. V chystaných filmech nejvíce oceňuje odvahu lidí jít do ulic a riskovat v boji za demokracii svůj život. "Pro nás, kteří máme zkušenost se sametovou revolucí, je takový postoj nepředstavitelný," dodala.

Podle mluvčího festivalu Filipa Šebka filmy Jednoho světa ukážou, že ačkoli cíle a prostředky protestních akcí od Bahrajnu, přes Řecko až po USA jsou rozdílné, všechny pojí společný prvek: odhodlaní mladí lidé, kteří žádají změnu zavedených pořádků.

Arabové, Japonci i Američané

Hlavní tematická kategorie nazvaná Protesty, nepokoje, revolta ukáže arabské revoluce, ale například i mladé Japonce, kteří zcela proti zvyklostem vyšli do ulic po havárii ve Fukušimě, či radikální americké ekology, kteří skončili ve vězení pro teroristy.

Dalšími filmovými kategoriemi Jednoho světa 2012 budou Spolu navzdory se sociální tematikou a Tak zvaná civilizace nabízející environmentálně zaměřené dokumenty. O hlavní ceny festivalu se budou ucházet snímky zařazené do hlavní soutěže a kategorie Máte právo vědět. Chybět nebudou ani nejnovější české dokumenty.

Sto osm. Vítězný film loňského ročníku festivalu Jeden svět

Loni byl na festivalu jako nejlepší film oceněn snímek Sto osm, v němž režisérka Renate Costa odhalováním tajemného života a smrti svého strýce zkoumá kriminalizaci a represe vůči homosexuálům za paraguayského diktátorského režimu v osmdesátých letech dvacátého století.  

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...