Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jeden z největších devadesátkových hitů slaví 30 let. Marioneta má novou verzi

Tichá dohoda (2022) foto: Vendula Fantová

Skupina Tichá dohoda připomíná 30 let od vydání jedné ze svých nejznámějších písní aktuální výroční verzí, natočenou v současné sestavě kapely, ve které někdejší zpěvačku Blanku Šrůmovou nahradila Zuzana Vintrová.
  14:00

Píseň Marioneta vyšla původně v roce 1992 na albu Tiché dohody Underpop, ale prošla celkem bez povšimnutí. Singly a hity z tohoto alba se tehdy staly skladby Má duše se vznáší a Kotva a Kříž. Marioneta se proslavila až o rok později, po vydání akustického alba UnplugGAG (1993).

Po 30 letech Tichá dohoda nahrála živě výroční verzi skladby na téměř stejném místě - v klubu Vagon v pražském paláci Metro. Právě v něm, v sousedství Vagonu, se v první polovině 90. let nacházelo divadlo GAG Borise Hybnera, místo zrodu akustického alba Tiché dohody.

Remake Marionety nazpívala nová zpěvačka Tiché dohody Zuzana Vintrová. Bývalá frontmanka kapely Blanka Šrůmová v současnosti spolupracuje s rockovým písničkářem Janem Saharou Hedlem v projektu Něžná noc.

Aktuální sestavu Tiché dohody vedle zpěvačky Zuzany Vintrové a kapelníka Dana Šustra (kytara, zpěv) doplňují Michal „Sherry“ Šerák (baskytara) a Luboš Pavlík (bicí). Jako hosta si k nahrávání skupina pozvala akordeonistu Tomáše Görtlera.

K výroční verzi skladby natočila Tichá dohoda i desetiminutový dokument o historii písně od roku 1992 po současnost, který je k shlédnutí na YouTube. Vydavatelství Warner Music připravuje na jaro 2023 remasterovanou reedici alba UnplugGAG a Tichá dohoda při této příležitosti odehraje akustické koncerty s původním i novým repertoárem.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.