Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jeden z největších sochařů historie. Národní galerie dá 12 milionů za výstavu Giacomettiho

Kultura

  14:00
PRAHA - Vláda se bude zabývat veřejnou zakázkou, kterou zadá Národní galerie Praha kvůli přípravě výstavy slavného švýcarského sochaře a malíře Alberta Giacomettiho (1901 až 1966). Ministerstvo kultury předloží návrh na zadání jednacího řízení bez uveřejnění s oslovením jediného účastníka, hodnota zakázky je 470 tisíc eur (asi 12 milionů korun). Předmětem veřejné zakázky je spolupráce mezi Národní galerií a Nadací Giacometti. Výstava by se měla konat v Praze od června do listopadu 2019.

Bronzová plastika Alberta Giacomettiho se prodala za rekordních 65 milionů liber. foto: Reuters

Vzhledem k tomu, že Nadace Giacometti je vlastníkem vystavovaných děl, spoluvlastníkem 62,5 procenta autorských práv k celému sochařovu dílu i autorem výstavy, není podle předkladatele návrhu možný jiný způsob soutěže než formou jednacího řízení bez uveřejnění.

Nadace Giacometti sochařova díla na pražskou výstavu pronajme. Pronájem uměleckých děl je podmíněn zajištěním kurátorské činnosti ze strany nadace. Maximální počet děl, který by Nadace Giacometti poskytla na výstavu, je stanoven na 113 trojrozměrných objektů, 51 maleb a 14 prací na papíře.

Lept s podobiznou švýcarského umělce Alberta Giacomettiho.
Aukční rekord padl během pondělní dražby rovněž mezi sochami, když se dílo...

Udělali jsme maximum možného, říká ředitel Národní galerie Fajt

Koncept výstavy pracuje s možností, že by vystavovaná díla z fondu Nadace Giacometti byla doplněna o exponáty jiných autorů z českých soukromých sbírek nebo ze sbírek státních institucí, včetně sbírek Národní galerie v Praze. Mělo by se jednat o jednotlivosti, v českém prostředí nebývá zvykem poskytovat umělecká díla na výstavu za úplatu.

Nadace se sídlem v Paříži vlastní a spravuje největší sbírku prací Alberta Giacomettiho na světě. Jde o více než 350 plastik, 90 obrazů, 2000 kreseb, obsáhlý konvolut grafik, písemnosti, fotografický archiv a dokumentaci celého díla.

Alberto Giacometti byl jedním z nejproslulejších sochařů 20. století, ale také maloval a kreslil. Přátelil se a spolupracoval s Joanem Miróem, Maxem Ernstem či Pablem Picassem. Rodák ze švýcarské obce Borgonovo zemřel 11. ledna 1966 ve věku 64 let.

Autor: