Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jedlíci aneb Sto kilo lásky? Jen tuna drzosti

Kultura

  7:00
Není to film: je to skrumáž videosekvencí, které označit za amatérské by bylo urážkou těch, kdo své pohyblivé obrázky vytvářejí s opravdovou láskou.

Účinkující filmu Jedlíci. Postavu rockera George ztvárnil Milan Chára (třetí zleva) foto: Reprofoto

Jak náročné je obstarat si služby konzultanta prestižní komunikační agentury Bison & Rose? Asi zase tak moc ne, když si to mohla dovolit i produkce čehosi, co se nazývá Jedlíci aneb Sto kilo lásky a momentálně to běží v některých českých kinech.

Šetří se tu na všem a doufá se ve snadný výdělek: záběry evidentně vznikaly na první dobrou (pardon, špatnou), zvuk se nahrával snad dětskou chůvičkou. Zaplatilo se několik skutečných herců se zvýšenou odolností vůči ostudě a doplnilo se exhibicionisty, které opět nazvat neherci by znamenalo urazit všechny ty, kdo před kamerou dokážou věrohodně ztvárnit lidi svého typu.

Předobraz této šlamastyky, Sedm hladových Karla Smyczka z roku 1988, je také mučivá podívaná, ale při vší upachtěnosti přece jen jaksi drží pohromadě a ctí základy řemesla. Těžko říci, zda označit za plus, či minus, že se v onom filmu dost nepřípadně objevila skupina Marsyas a zní v něm hudba Michala Pavlíčka a Stromboli.

Celý Miki Volek...

Jedlíci jsou jen zoufalý aušus. Bezcílně se tu producíruje několik otylých osob, neděje se nic: tak naprostou destrukci příběhu v tradičním i jakémkoli jiném smyslu aby člověk pohledal. Účast hudebních veličin tu ovšem rovněž nechybí, jen je ještě mnohem bizarnější než tehdy u Smyczka.

Viz tato tisková zpráva od zmíněné komunikační agentury, nadepsaná Zpěvák Miki Volek se stal inspirací filmařům: „Postava rockera, který se chce vrátit na pódium, a tak se pokouší zbavit se své nadváhy, při čemž naváže vztah se svou fanynkou, je jednou z hlavních postav nové filmové komedie Jedlíci aneb Sto kilo lásky. Ve filmu vystupuje v roli sebe samého také leader skupiny Olympic Petr Janda, který už při čtení scénáře o postavě rockera prohlásil: To je celý Miki Volek! Tvůrci filmu tuto podobnost připouštějí.“

Tvůrci filmu by nejspíš rádi připustili podobnost onoho přiboudlého tlouštíka třeba s Kurtem Cobainem, kdyby bylo potřeba. V každém případě je to neskutečný blábol; převzal jej naštěstí jen jeden deník (byť v mnoha regionálních mutacích) a jeden zpravodajský server. Lze věřit, že Petr Janda něco podobného poznamenal, když jej pachatelé tohoto neuvěřitelného projektu lákali ke spolupráci, a třeba pořádně netušil, do čeho jde. Ve filmu toho už moc nenamluví a nezazpívá ani notu - i když to má budit dojem, že ano. Možná má profesionální čest. Nebo aspoň profesionální požadavky.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...