Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jedna noc s Carmen pod hvězdami. Působivé projekce před vídeňskou radnicí

Kultura

  14:00
VÍDEŇ - Letní Vídeň je plná turistů, kteří přijeli na pár dnů kvůli památkám či zajímavým výstavám. Každý den zamíří tisíce milovníků hudby před vídeňskou radnici, kde se večer koná FilmFestival, který nabízí záznamy rockových koncertů či opery. Najednou jste mezi fanoušky kapely Queen nebo v lóži curyšské opery na představení Carmen.

Sejdeme se před radnicí, říká řada Vídeňanů i turistů. Každý večer tisíce diváků sleduje záznamy rockových koncertů či operních představení z celého světa. foto: STADT WIEN MARKETING

Půl hodiny před začátkem projekce je na Rathausplatz (Radničním náměstí) ve Vídni už téměř plno. Za pár minut začíná projekce, atmosféra je jako na opravdovém koncertě. Každý si chce najít to nejlepší místo, aby dobře viděl. Před projekčním plátnem, které měří 300 metrů čtverečních, stojí moderátorka, která v několika světových jazycích uvádí dnešní show. Plátno se rozzáří a jste lapeni. Nějakým kouzlem se přenesete přímo na koncert. Před očima máte Freddieho Mercuryho, který právě vbíhá na scénu, muzikanti ladí kytary a celý stadion hřímá. Je rok 1986 a tohle je první koncert legendární kapely Queen v Budapešti.

Kam chodí místní

Takový zážitek se opakuje každý večer během letních měsíců v amfiteátru před vídeňskou radnicí. Jednou balet, opera nebo muzikál a jindy rockový koncert. Vybere si opravdu každý. 

Něco k večeři. Cestou na akci se můžete zastavit na gurmánském trhu.
Pohoda v parku. Na Radničním náměstí je také park, kde můžete strávit...

Ten, kdo má rád klasiku, ocení projekci, která začíná zítra ve 21.15. Uvidí záznam baletního představení Šípková Růženka v choreografii Rudolfa Nureyeva z pařížské opery.To z programu opery v Curychu je na 14. srpna zařazena Carmen, v níž září Vesselina Kasarovová a Jonas Kaufmann coby Don José. Komu se líbí world music, ten zamíří 7. srpna na záznam vystoupení Boba Marleyho a pro fajnšmekry je určen akustický koncert punkových Die Toten Hosen, kteří v roce 2005 řádili v noblesním Burgtheatru ve Vídni. Zajímavě namíchaný hudební mix každé léto přiláká téměř osm set tisíc diváků. FilmFestival je tak největší hudební akcí v celé Evropě, která začínala před pětadvaceti lety jednou projekcí.

„V roce 1991, kdy celá Vídeň slavila dvě stě let od úmrtí Mozarta, jsme řešili, jak jeho hudbu představit moderním způsobem. Napadlo nás, že uděláme projekci před radnicí. Akce měla velký úspěch, a tak jsme příští rok pokračovali. Hodně turistů jezdí do Vídně kvůli vážné hudbě, jenže v létě jsou státní opera i Volksopera zavřené. Tohle je výborná alternativa. Užijete si záznam z koncertu pod širým nebem a ještě si můžete vychutnat něco navíc. Jen pár kroků od amfiteátru je totiž food market, kde mají vídeňské speciality i další gurmánské lahůdky,“ vysvětluje Michael Draxler z Wien Marketing.

Všechny hudební večery začínají po setmění, okolo 21. hodiny. Organizátoři doporučují přijít minimálně půl hodiny před akcí, pokud chcete sehnat dobré místo v hledišti. Vstup je zdarma. Festival již řadu let nemá žádnou reklamní kampaň, organizátoři se spolehli na to nejpřirozenější, na šuškandu, která se rychle roznesla mezi místními i turisty. A tak vidíte zamilované dvojice, rodiny s dětmi nebo batůžkáře v amfiteátru, jak si podupávají do rytmu slavných hitů.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!