Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jedny z prvních záběrů filmu Přání k narozeninám vznikaly v centru Prahy

Zleva herci Jaroslav Plesl, Veronika Khek Kubařová, Igor Orozovič, Nico Klimek, Jaroslav Dušek, Simona Babčáková, Eva Holubová a Matěj Hádek 15. července 2021 na Václavském náměstí v Praze při natáčení komedie Přání k narozeninám v režii Marty Ferencové. foto: ČTK

PRAHA - Za plného provozu ve čtvrtek na Václavském náměstí v Praze vznikaly jedny z prvních záběrů připravované filmové komedie Přání k narozeninám. V režii Marty Ferencové v rodinném snímku hrají Eva Holubová, Veronika Kubařová, Simona Babčáková, Jaroslav Plesl nebo Matěj Hádek. Pomocníci filmového štábu museli řešit průjezd aut, procházení lidí i nedisciplinovanost některých fotografů.
  14:29

„Ve scéně, která ve čtvrtek vzniká, se hledají děti ztracené ve městě. Pracujeme za běžného provozu, tahle oblast se zcela uzavřít nedá a my zároveň potřebujeme točit ve městě. Bude to nabitý den,“ prohlásil producent filmu Adam Dvořák ze společnosti Movie. 

Zleva herci Matěj Hádek a Simona Babčáková 15. července 2021 na Václavském...
Zleva herci Matěj Hádek a Simona Babčáková 15. července 2021 na Václavském...

„Děj filmu se to točí kolem jedné nevydařené oslavy narozenin, kdy hlavní hrdinka, kterou hraje Eva Holubová, si přála udělat klidnou a přesně zorganizovanou oslavu narozenin. Celé se to ale zvrtlo, protože její syn Petr měl naplánovanou jinou akci. A ty dvě oslavy v jednom generují spoustu situací,“ dodal.

V režii Ferencové vznikla i romantická komedie Přání Ježíškovi, kterou na začátku letošního roku filmaři dokončili v Josefově Dole v Jizerských horách. Snímek Ferencové, která stojí za divácky úspěšnými filmy Všechno nebo nic a Příliš osobní známost, vypráví různé osudy několika mužů a žen, jejichž řešení přichází přímo na Štědrý den. 

„Oba filmy spojují velká přání. Stejně jako si na Vánoce přejeme, abychom vše zažili v klidu bez stresu, a ono se to děje jinak, tak je to v případě Přání k narozeninám podobné. Shoda je i v hlavních představitelích, tvůrcích a postavě paní režisérky, ale děj se točí kolem rozdílných věcí. Nejedná se o žádný příběh na pokračování,“ podotkl producent Dvořák.

Zatímco Přání k narozeninám plánují uvést do kin až v září příštího roku, Přání Ježíškovi by mělo mít premiéru, která se opozdila kvůli protipandemickým opatřením, letos 11. listopadu.

Komediální žánr je v českých kinech žádaný. Nejnavštěvovanějším českým snímkem loňského léta se stal film 3Bobule, který za měsíc od premiéry v kinech zaznamenal téměř 170 tisíc diváků. Velkou návštěvnost vykazovala také komedie Chlap na střídačku režiséra Petra Zahrádky.

 V čele víkendové návštěvnosti kin byla před jejich uzavřením loni 12. října komedie Bábovky režiséra Rudolfa Havlíka. Film natočený podle knižní předlohy spoluautorky scénáře Radky Třeštíkové za tři týdny nasbíral přes 145.000 diváků. Po znovuotevření kin po uvolnění protipandemických opatření 24. května komedie Matky nasbírala za stejnou dobu 150 tisíc diváků, přestože návštěvnost i tržby kin stále nejsou na úrovni, které dosahovaly před pandemií nemoci covid-19.

Předloni se nejnavštěvovanějším snímkem stala komedie Ženy v běhu, která zaznamenala přes 1,54 milionu diváků a vydělala bezmála 212 milionů korun. Snímek režiséra Martina Horského získal na filmových cenách Český lev nestatutární Cenu filmových fanoušků.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...