Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Ještě jednou Lincoln. Od Ridleyho Scotta a s Hanksem

USA

  14:00
PRAHA - Jak viděl 16. prezidenta Spojených států režisér Steven Spielberg a jak ho hrál Daniel Day-Lewis, návštěvníci kin už vědí. Pokud by je ještě zajímalo, jak se na něj díval režisér Ridley Scott a jak o něm mluví Tom Hanks, mají další příležitost.

Hraný dokument Vražda prezidenta Lincolna foto: National Geographic

Společnost National Geographic si na oslavu svých 125. narozenin u zmíněných tvůrců  objednala hraný dokument, který se soustředí na poslední okamžiky oblíbeného prezidenta a zkoumá, co k nim vedlo. Dokument Vražda prezidenta Lincolna se tedy zabývá dosud stále temným  pozadím rozsáhlého spiknutí, které 15. dubna 1865 vedlo ve washingtonském Fordově divadle k osudovým výstřelům. Film vysílá National Geographic 3. března ve 20 hodin.

„Lincolnova vražda není jen kapitolou z našich dějin – je to mezník našeho amerického charakteru, tehdy, teď a provždy,“ říká v dokumentu Tom Hanks, který je mimochodem Lincolnovým vzdáleným příbuzným.

Dvouhodinový snímek kombinuje hrané pasáže s dobovými materiály a s počítačovou animací. Lincolna hraje Billy Campbell. Jeho temného protihráče, fanatického přívržence Jihu a atentátníka Johna Wilkese Bootha ztvárnil Jesse Johnson.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...