Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ježek: Budu blob bránit

Kultura

  9:07
Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek dnes svolá své spolupracovníky na mimořádnou poradu. Nejistá není jen stavba knihovny, ale i jeho setrvání v čele instituce.

Jan Kaplický představuje model knihovny. foto: ČTK

LN Celá veřejnost prý ví, že na Letné se stavět nebude. Jak tento ministrův výrok vnímáte? Je to definitivní konec?
Vůbec si nemyslím, že je to definitivní konec. Je to jen definitivní potvrzení toho, co všichni víme už několik týdnů. Tedy že do roku 2010 se pokrok spojený s novou budovou Národní knihovny nedá očekávat.

Ani císař pán "nezatrhl" Národní divadlo

Architekt Jan Kaplický stále věří, že jeho chobotnice na Letné stát bude. Včerejší vyjádření ministra kultury Václava Jehličky nebere jako oficiální vyjádření.

LN Ministr Jehlička včera po jednání vlády prohlásil, že všichni víme, že Kaplického chobotnice na Letné stát nebude. Víte to i vy?
Mně o tom výroku nikdo nic neřekl. Je mi to známo pouze z internetu. Nevím o žádném oficiálním prohlášení pana ministra ani mého klienta, tedy Národní knihovny. A úvahy pana ministra pro mě neplatí. Zarážející však je, že ministerstvo kultury bojuje proti projektu Národní knihovny.

LN Není přehnané říkat tomu boj? Ministr jen řekl, že na stavbu nové budovy Národní knihovny nejsou ani peníze, ani pozemky.
Pan ministr mi přislíbil, že projekt bude podporovat. A najednou změní názor na základě politického rozhodnutí. To si nedovolil ani císař pán, i ten umožnil stavbu Národního divadla. Do Klementina se nemůže vejít 10 milionů knih a nelze tam zavést automatizovaný provoz.

LN Jak to celé podle vás dopadne?
Musí to stát v Praze. A bude. Buduje se Nadace pro knihovnu, vše se rozjede a budou brzy volby. Bohužel celá akce je zpolitizovaná.

LN A nevnesl jste do toho politiku i vy, když jste se kvůli knihovně rozhodl stát poradcem Jiřího Paroubka?
No dovolte... Tak to už s tím rozhovorem končím. Nashledanou.

LN Takže jste takový vývoj očekával poté, co jste nedávno na toto téma s ministrem hovořil?
Ne, ne, ne. Poslední schůzka na toto téma u ministra se takového prohlášení netýkala. Ani omylem. Tehdy jsme hovořili o dostavbě depozitáře v Hostivaři, abychom získali plus minus osm let klid. Ale klid na to, abychom mohli postavit novou budovu Národní knihovny. Ty včerejší věty na té schůzce rozhodně nezazněly.

LN A jak si rozpor vysvětlujete?
Vysvětlovat si to mohu různě, ale komentovat to nechci.

LN V minulosti jste několikrát zdůraznil, že pokud se nová knihovna nepostaví, rezignujete. Nenastal teď čas to udělat?
To si myslím, že ne. Naopak v tuto chvíli považuji za důležité ten projekt nadále bránit, obhajovat a snažit se o to, aby byl realizován.

LN A kdo na to dá peníze?
Já si stále myslím, že je to věc státního rozpočtu. Ale zásadní problém nespatřuji v penězích, ale v pozemcích, které hlavní město knihovně přislíbilo prodat, ale dodnes tak neučinilo.

LN Nebyla z vaší strany chyba v tom, že jste vypsal mezinárodní architektonickou soutěž na pozemky, které v tu chvíli knihovně nepatřily?
A napadlo by vás, že když pro usnesení prodat tyto pozemky knihovně je pro ze 63 přítomných zastupitelů 62, že se to usnesení nenaplní? Já si troufám tvrdit, že by to nenapadlo nikoho. Tedy teď už ano.

LN Kdybyste měl věštit z křišťálové koule: bude na Letné knihovna, nebo ne? A kdy?
Stále věřím tomu, že knihovna podle návrhu Jana Kaplického na Letné stát bude. Ale před rokem 2015 zcela jistě ne, to se nestihne.

LN Naznačil vám už někdo, že nesete za situaci plnou zodpovědnost a měl byste odstoupit?
S tím musíte počítat vždycky a já se z odpovědnosti nevyvlékám. Připouštím si jedinou chybu - a to je ten problém s pozemky města. Vyčítám si jediné: malou obezřetnost.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!