Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jiří Suchý připravuje swingový muzikál

Kultura

  10:51
PRAHA - Muž mnoha profesí Jiří Suchý, známý jako textař, zpěvák, herec, hudebník, grafik, režisér i autor, připravuje premiéru swingového muzikálu Hodiny jdou pozpátku, která už 21. září zahájí 53. sezonu Divadla Semafor.

Jiří Suchý foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Začátkem října oslaví Suchý osmdesátiny. Na tom, že se jich dožil, prý nemá zásluhu. "To se mi udělalo samo," tvrdí.

Režisér Jiří Vondrák o něm natočil dokument a Oskar Reif věnoval další jeho neúspěšnému podnikání v audiovizuální branži. Tyto téměř hodinové snímky se objeví v den jubilea 1. října a pak 6. října vždy večer na programu ČT2. Podle Naděždy Rašilovové z tiskového oddělení České televize bude od 18. září vždy v neděli dopoledne na ČT2 uvedeno 14 dílů pořadu Grandsupertingltangl z roku 1969, ve kterém Jiří Suchý a Jiří Šlitr dokumentovali dějiny české písničky. V rámci Hudebních návratů se objeví dva díly věnované Suchému, a to 28. září a 5. října na ČT2.

"Na oslavy jsem alergický včetně těch narozeninových. A tak si udělám k jubileu koncert, jehož diváky budou především ti, kteří do Semaforu pravidelně chodí," řekl jubilant. Pozval například profesora Pavla Pafka, Jiřího Grygara, Ludvíka Vaculíka, Adolfa Borna a Ivana Havla. Česká televize ho odvysílá ze záznamu 24. září na ČT1. Současně se na obrazovce objeví i legendární muzikál Kdyby tisíc klarinetů a o týden později hudební komedie Bylo nás deset.

Jiří Suchý a Jitka Molavcová

"Škoda, že už mezi námi nejsou Arnošt Lustig, Pavel Dostál či Pavel Tigrid, kteří k nám často a rádi chodili," uvedl Suchý, který se muzikálem Hodiny jdou pozpátku vrátil do konce 30. let minulého století. Je nejen autorem libreta, ale i všech 23 písní, kterou současně s premiérou vyjdou na CD. "Mezi nimi zazní i operní árie, kuplet a country," dodala Jitka Molavcová.

Podle Suchého byly červnové předpremiéry více než úspěšné. "Hned potom se vrhneme na koncert s názvem Znám ještě starší lidi, s nímž vyjedeme i do Olomouce, Plzně, Brna a Hradce Králové," řekl Suchý ČTK. V listopadu bude mít premiéru hudební komedie Levandule a na jaře muzikál Kam se poděla Valérie? V říjnu vyjde kniha Daniela Razíma Kubistický portrét Jiřího Suchého, která zmapuje životní příběh, dílo a výjimečnou osobnost tohoto divadelníka. Autor nahlédl i do jeho soukromí a poodhalí, jaký je doma, kde se cítí nejlépe a nemusí nic a nikoho hrát.

"Další publikací bude Pan Werich z Kampy, kterou jsme napsali s mým bratrem Ondřejem, který je velkým pátračem. Doplní ji fotografie ze zahraničních filmů, v nichž Jan Werich překvapivě hrál," uvedl Suchý. V nakladatelství Computer Press má vyjít kniha Semafor - 50 let v jednom představení a objeví se i DVD se záznamy starších inscenací.

JIŘÍ SUCHÝ O TRANSFORMACI DIVADEL

"Jiří Suchý je jako šampaňské. Zraje, je letícím kamenem, který nezaroste mechem. Je plný invence a fantazie. Při každé premiéře se divím a přeji mu, aby ta chuť mu vydržela ještě dlouho," řekla ČTK Jitka Molavcová, která mu je po smrti Jiřího Šlitra už 42 let jevištní partnerkou. Oceňuje, že cestu humoru, hudby a poezie, na kterou se spolu vydali, neopustil, a je ráda, že neztrácejí chuť zahrát si v Semaforu ani ti mladí.

"Z tohohle mrňavého divadla a chudobného podhoubí vzešli herci, kteří se dobře uplatňují na velkých scénách. Liší se tím, že to jejich herectví má vždycky trochu jiný šmrnc," dodal Suchý.

Autoři: ,