Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jízda na obrněném ledním medvědovi. BBC chystá seriál podle knižní ságy Jeho temné esence

Kultura

  14:00
Dívka s přístrojem, který ukazuje pravdu. Oblíbená knižní fantasy série Jeho temné esence (His Dark Materials) se dočká vysokorozpočtového seriálového zpracování od BBC a HBO. V roce 2007 vznikla na motivy knih neúspěšná filmová adaptace. Seriál bude mít premiéru někdy na konci roku 2019.

Seriál Jeho temné esence (2020). Tvůrce: Jack Thorne foto: HBO

V roce 1995 vydal spisovatel Philip Pullman knihu Zlatý kompas. Spolu s dalšími dvěma díly vydanými v letech 1997 a 2000 tvoří fantasy trilogii nazvanou Jeho temné esence. Příběh ze světa, kde má každý člověk svého vlastního magického zvířecího společníka, obraz lidské duše, Pullman okořenil o klasické prvky fantasy - čaroděnice, magii nebo hrdinství. To vše v zasazení ne nepodobném viktoriánské Anglii. Kniha se ale od své konkurence odlišuje tím, že spisovatel dává často průchod zamyšlením o teologii nebo fyzice. 

Seriál Jeho temné esence (2020). Tvůrce: Jack Thorne
Seriál Jeho temné esence (2020). Tvůrce: Jack Thorne

Tvůrce seriálu, takzvaný showrunner, Jack Thorne (Válečný manuál, Příručka pro chlapce) se svěřil, že každé z Pullmanových knih bude věnována jedna série. Zároveň ale přiznal, že chce překvapit i čtenáře knižní předlohy a tak některé věci pozměnil. Víme, že o režii prvních dvou dílů se postará Tom Hooper, který nyní připravuje například kontroverzní filmovou podobu slavného muzikálu Kočky

Podle magazínu Deadline jde o nejdražší britskou seriálovou produkci v historii. S ohledem na potřebné množství digitálních efektů se není čemu divit. Osmidílná první série ještě ani neměla premiéru a HBO už si objednala sérii druhou. 

První díl ságy, Zlatý kompas, se v roce 2007 dočkal již filmového zpracování. Snímek režiséra Chrise Weitze (Jak na věc, Prci, prci, prcičky). Nebyl příliš velkým kasovním ani kritickým úspěchem, takže na zfilmování zbylých dílů nedošlo, podobně například jako u ságy Eragon. Zlatému kompasu nepomohlo ani hvězdné obsazení v čele s Nicole Kidmanovou, Danielem Craigem nebo Evou Greenovou. Vzhledem k již objednané druhé sérii ale seriál osud jeho filmového předchůdce nepotká. 

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...