Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Glagolská mše a oslavy pro veřejnost. Brno si připomene 200 let od narození Mendela

Oslavovaný vědec Mendel mezi pověstným hrachem foto: Česká pozice

Doporučujeme
Jedno z nejdůležitějších kulturních výročí roku představuje 200 let od narození mimořádné postavy světové vědy a opata starobrněnského augustiniánského kláštera Gregora Johanna Mendela. Na jeho počest se na Starém Brně, v klášteře, kde jako klerik působil a kde přišel i na zákony genetiky, konají mezi 17. a 24. červencem oslavy pro širokou veřejnost. Jejich součástí je i velká mezinárodní genetická konference s několika nobelisty.
  5:00

Vrchol oslav připadá přesně na den Mendelova křestu, tedy na pátek 22. července, kdy v podání Filharmonie Brno a Českého filharmonického sboru Brno zazní slavná Janáčkova Glagolská mše. Vedle proslulé skladby bude mít světovou premiéru dílo arménského skladatele Tigrana Mansuriana nazvané Orhnerg – Nahapet Bari čili Hymnus – Dobrý kapitán, které složil na objednávku festivalu a Filharmonie Brno. Koncert se uskuteční přímo v bazilice kláštera, kde Mendel a stejně tak Janáček působili.

„Tento koncert pod vedením šéfdirigenta Filharmonie Brno Dennise Russella Daviese nebude jen pro pár stovek přítomných lidí. Bude možné se připojit z celého světa. Na webu oslav i na sociálních sítích bude tento koncert živě streamován ve vysoké umělecké kvalitě přenosu a následně zůstane nějakou dobu veřejně ke zhlédnutí,“ uvedl organizátor oslav Matěj Hollan.

Brněnští zájemci dostanou možnost vidět přenos i na velké venkovní stagi, na kterou bude zvukem i obrazem přímo z baziliky přenášena. Pořadatelé festivalu se v tom inspirují v zahraničí, například v Mnichově, kde se každoročně v rámci operního festivalu streamuje jedno představení pro všechny zájemce na zdejší náměstí. „Jde o nový a intenzivní zážitek z hudby, bez nutnosti shánět lístky nebo se tísnit v lavicích kostela,“ dodal Hollan.

Vznikaly zde základy genetiky. Čeští architekti obnoví Mendelův skleník v Brně

Filharmonie Brno si vybrala Glagolskou mši, protože skladba je s Janáčkem a augustiniány propojena hned několikanásobně. „Když Janáček jako malý chlapec nastoupil v roce 1865 coby fundatista do augustiniánského kláštera na Starém Brně, vstoupil přímo do centra cyrilometodějského hnutí. Sám tehdejší prelát Cyril Napp (1792–1867) byl členem výboru Matice velehradské a účastnil se aktivně velehradských slavností v roce 1863,“ vysvětluje muzikolog a šéf brněnského Janáčkova památníku Jiří Zahrádka, který je konzultantem hudebního programu oslav.

Po koncertě a přenosu Glagolské mše vystoupí přímo na hlavní scéně u brněnské baziliky legenda jiného žánru. Americká crossover skupina Kool & The Gang, která zdařile míchá R&B s disco, jazzem, funky i soulem a která se nejvíc proslavila svým světoznámým hitem Celebration. Ten nedávno zněl kupříkladu i na oslavách narozenin britské královny.