Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

José Cura vystoupí na olomouckém festivalu

Kultura

  14:00
OLOMOUC - Jednomu z nejuznávanějších světových tenoristů José Curovi bude patřit závěrečný večer přehlídky Dvořákova Olomouc.

Přední světový tenorista José Cura foto: archiv LN - Hynek Glos

Nejen klasickou hudbu, ale i muzikál či filmovou projekci nabídne 11. ročník mezinárodního festivalu Dvořákova Olomouc, který začne v krajském městě v úterý. Jeho vrcholem bude na počátku června koncert jednoho z nejlepších současných tenoristů Josého Cury.

V úvodu festivalu rozezvučí chrám svatého Mořice oratorium Svatá Ludmila, které Dvořák věnoval Hudebně-pěveckému spolku Žerotín v Olomouci, jehož byl čestným členem. Dvořákovo dílo, a sice Moravské dvojzpěvy, nebude chybět ani na dalším koncertě, který doplní i kantáta Bohuslava Martinů Legenda z dýmu bramborové nati.

Filharmonici doprovodí grotesku

"Program festivalu je připraven podle tradičního scénáře. Jako každoročně nemůže chybět dílo Antonína Dvořáka, vedle klasiky uvedeme ale třeba i muzikál, filharmonici doprovodí filmovou grotesku a nově uvedeme i životopisný film," uvedl ředitel pořádající Moravské filharmonie Vladislav Kvapil.

Filharmonici doprovodí slavný film Harolda Lloyda Safety Last

Milovníci muzikálu se mohou těšit na nejznámější písně ze světových muzikálů Jesus Christ Superstar a Vlasy. Zpěv bude doplněn i o balet a scénické výstupy členů Moravského divadla. Publikum může zavítat i na vystoupení Kristiny a Martina Kasíkových, v jejichž podání uslyší Slovanské tance v původní čtyřruční verzi pro klavír. "Hudba bude prokládána četbou dopisů Dvořáka s hudebním nakladatelem Simrockem a skladatelem Brahmsem v podání herce Jana Šťastného," doplnil Kvapil. Celkem festival nabídne devět produkcí.

Jediný Curův koncert ve střední Evropě

Poslední festivalový večer bude 2. června patřit tenoristovi Curovi, na galakoncertu v centru města vystoupí i korejská sopranistka I Won-sin. Na programu budou nejslavnější árie a dueta z oper Verdiho a Pucciniho, půjde o jediný letošní koncert slavného tenoristy ve střední Evropě. Očekává se více než 2500 účastníků.

Festival Dvořákova Olomouc navazuje na původní Olomoucké hudební jaro, které bylo založeno v roce 1958 a patří k nejstarším hudebním festivalům vážné hudby. Zasvěcení festivalu Antonínu Dvořákovi vysvětluje vedení filharmonie zejména blízkým vztahem skladatele k hanácké metropoli, kdy úzce spolupracoval s pěveckým spolkem Žerotín.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!