Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jsem milý, říkejte mi Superman

Kultura

  11:00
PRAHA - Dlouhá léta byl nejméně sexy komiksovou postavou. Vlna zájmu Hollywoodu o komiks v posledních letech ho vynesla zpátky mezi aktivní hrdiny. Superman se vrací je věrný své pověsti zachránce lidstva i původnímu filmu Richarda Donnera z roku 1978.

Superman. foto: www.rottentomatoes.comReprofoto

Minulé léto režisér Christopher Nolan vrátil na filmové plátno Batmana. Temnější, psychologičtější rytíř temnoty měl zahladit fiasko, se kterým se Batman nechtěně loučil s filmem v roce 1997 ve fanoušky nenáviděném Batmanovi a Robinovi Joela Schumachera. Angažování progresivního Nolana, z jehož filmografie vyčnívá hlavně krimi thriller Memento, se studiu Warner Bros. vyplatilo. Film vydělal přes 200 milionů dolarů, ale co je důležitější, vrátil Batmana zajímavého.

V podstatě identický vzorec se studio rozhodlo uplatnit na staršího a slavnějšího Batmanova kolegu Supermana. Kladného superhrdinu s kudrlinkou do čela měl pro nové tisíciletí zatraktivnit režisér Bryan Singer, který získal kredit na Obvyklých podezřelých a na adaptaci X-Men.

Nolanovi mohl jeho startovní pozici jen závidět: Batman byl vždycky potemnělá postava, démony zmítaný člověk přitažlivý pro novou dobu a nové diváky. Přerostlý skaut Superman naproti tomu dráždil svým bezproblémovým americkým správňáctvím, které se hodilo do světa studené války, ale už mnohem méně má co říct v realitě po válce v Iráku.

Ze supermana rytíře temnot udělat nejde. Singer se proto ubíral jediným možným směrem, kterým mohl - navázáním a odkazy na původního Supermana s Christopherem Reevem, který byl obrovským hitem na konci 70. let.

Poetika plastu
Nedávno zesnulý Reeve Supermana zlidštil svým elegantním herectvím, nesmělostí a přidal mu i nečekaný komický nádech. Superman se vrací si chce z dobré pověsti svého předchůdce logicky ukrojit. Proto režisér obsadil do hlavní role herce extrémně podobného Reeveovi, proto se v roli jeho otce Jor-Ela znovu objeví posmrtně v podobě elektronického obrazu Marlon Brando.

Ani titulky nenechají nikoho, kdo původní film zná, na pochybách. Superman (Brandon Routh) se vrací začíná pět let poté, co hrdina záhadně zmizel a na Zemi nechal svou milou novinářku Lois Laneová (Kate Bosworthová) i svého úhlavního nepřítele, padoucha Lexe Luthora (Kevin Spacey). Superman se nechal vylákal do vesmíru zprávami o možné záchraně jeho rodné planety Krypton.

Domov svých předků nenajde a vrací se do svého domova, kde už jsou věci jinak. Lois má syna a přítele, Luthor je na svobodě a připravuje (klasicky) další velký podvod s půdou... Při starém je jeho pozice v redakci a svět, který potřebuje opatrovatele, přestože si to Lois nemyslí. Film se přes dvě hodiny snaží najít své vlastní tempo, ale daří se mu to mnohem méně, než Supermanovi zabraňovat haváriím letadel.

Tady jsem si hrával, mami
Singer dává velký prostor nostalgii a nechává navrátilce vzpomínat na dětství na farmě Kentových. (Štáb ji celou postavil v Austrálii, kde se film natáčel.) Psychologické napětí má do přehledného a nepřekvapivého příběhu vnést Loisina naštvanost na Supermana, v níž jistou roli sehraje i její syn... Právě ten má být nástrojem dalšího Supermanova zlidštění.

Podobně jako Nolan se vedle emotivních výstupů rozhodl Singer pro krátkou epizodu fyzického utrpení postavy, které zrelativizuje její nadpřirozenou všemocnost. Jenže takových divácky provokujících scén je v naleštěném pomníčku původního filmu jen několik. Rozhodně k nim patří ta, kdy na vysvětlení svého místa ve světě Superman vzlétne s Lois do vesmíru a naslouchá pláči planety.

Uvěřitelnost turbulencí vnitřního života postav komplikuje herecké obsazení. Sošný a svalnatý Routh se sice Reeveovi nápadně podobá, ale v porovnání se svým předchůdcem má charisma omyvatelné plastové figurky. Většinu času se jen tváří a správně se natáčí do kamery. Lois Kate Bosworthové spíš než schopnou novinářku, která právě získala Pulitzerovu cenu, připomíná středoškolačku píšící do školních novin. Dravosti, výbušnosti a sex-appealu Margot Kidderové se ani nepřiblíží. Skóre zachraňuje spolehlivý Spacey jako elegantní psychopat.

Další díl v roce 2009
Singer, který se na filmu zároveň podílí i jako producent, naplnil zadání. Jako supermanovský fanoušek zručně resuscitoval Supermana do pietní pocty Donnerovu filmu a vyrobil pro Warnery standardní letní film. Singer zkušeně a hladce předvedl s daným materiálem, co mohl, a těšit ho může i fakt, že z průběžného vzájemného dolarového souboje Superman-Batman měřeno na dny od premiéry vychází jeho svěřenec úspěšněji.

Značnou část diváků přitom téměř jistě přilákalo do kin právě Singerovo jméno. (Vznikla dokonce vtipná souhra, kdy se během prvních pěti dnů prodal na Supermana přibližně stejný počet lístků jako na první díl Singerova akčního sci-fiX-Men). I díky němu tak Superman se vrací ani zdaleka není fiasko v tržbách a filmově, jak možná někteří čekali.

Na druhou stranu to není ani zážitek - to ale stejně čekal jen málokdo. Nicméně fanoušci muže z oceli jsou spokojení. A jednačtyřicetiletý Newyorčan už ohlásil další díl na rok 2009. Jeho odpůrcům i příznivcům tak nezbývá než shodně zvolat: Vítej zpátky!

Autoři: