130 let
Jude Law.

Jude Law. | foto: Reprofoto

Jude Law si zahraje papeže, Diane Keaton řádovou sestru v seriálu HBO

Kultura
  •   13:40
Fiktivní příběh italsko-amerického papeže nazvaný Mladý papež chystá držitel Oscara za film Velká nádhera, italský režisér Paolo Sorrentino. Do hlavní role osmidílné série natáčené v koprodukci HBO obsadil amerického herce Juda Lawa, řádovou sestru si po jeho boku zahraje Diane Keaton.

Mladý papež vypráví kontroverzní příběh hlavy katolické církve Pia XIII., který se ve filmu narodil jako Lenny Belardo. Lenny (Jude Law) je složitá a komplikovaná osobnost, konzervativní, ale i plná pochopení pro utrpení chudých. Musí čelit ztrátě těch, kdo mu jsou nejbližší, strachu z opuštění, a to i samotným jeho Bohem. Přesto se nebojí podniknout misi na obranu toho samého Boha a světa, který reprezentuje. 

Režisér Paolo Sorrentino na filmovém festivalu v Karlových Varech, 2014.

Sorrentino, který bude režírovat všech osm epizod, popsal seriál takto: „Jasné znaky Boží existence. Jasné znaky Boží nepřítomnosti. Jak může být víra nalézána a ztrácena. Vnitřní bitva mezi obrovskou zodpovědností hlavy katolické církve a utrpením jednoho člověka, který byl osudem (nebo Duchem svatým) vybrán za papeže. A konečně, jak zvládnout a ovládnout sílu ve státě, jehož dogma a morální imperativ je zřeknutí se síly a nesobecká láska k bližnímu. O tom je Mladý papež.“ 

„Papež vymyšlený Sorrentinem je někdo, koho máte chuť potkat nejméně jednou za  život,“ řekl podle listu Lorenzo Mieli spoluzakladatel italské společnosti Wildside, která seriál koprodukuje. Hlavním producentem je televize HBO. Natáčení série začalo minulý týden.

Paolo Sorrentino (nar. 1970) slaví úspěchy už od svého prvního filmu Přebytečný člověk (L’uomo in più, 2001), který byl uveden na festivalu v Benátkách a Sorrentino v něm poprvé představil svého dvorního herce Toniho Servilla, který si zahrál i jeho filmech Následky lásky, 2004), Božský (2008) a v Oscarem oceněné Velké nádheře (2013). Na podzim přijde do českých kin nejnovější Sorrentinův snímek Mládí (2015) s Michaelem Cainem a Harveym Keitelem v hlavních rolích. Film byl představen na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, kde ho osobně uvedl Harvey Keitel.  

Představitel titulní role Jude Law má na kontě dvě nominace na Oscara za filmy Talentovaný pan Ripley (1999)Návrat do Cold Mountain (2009), proslavil se například milostným dramatem Na dotek (2004), kde si zahrál s Natalií Portman a Julií Roberts, dále hrál ve filmech Špión (2015), Grandhotel Budapešť (2014), Anna Karenina (2012), Sherlok Holmes (2009, 2011), Moje borůvkové noci a další. 

Diane Keaton a Jack Nicholson ve filmu Lepší pozdě než později.

Diane Keaton získala Oscara za film Woodyho Allena Annie Hall (1978) a poté byla ještě třikrát nominována: za filmy Rudí (1981), Marvinův pokoj (1997) a komedii Lepší pozdě než později (2003), kde si zahrála po boku Jacka Nicholsona a Reanu Reevese. 

V seriálu se dále objeví Silvio Orlando, Scott Shepherd, Cécile de France, Javier Cámara nebo Ludivine Sagnier.

Autor: hep
  • Vybrali jsme pro Vás