Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

K nebeským výšinám s Collegiem 1704. Operní panorama Heleny Havlíkové

Kultura

  6:00
Slyšte, nebesa, hudbu radosti. Tato parafráze moteta Audi coelum na anonymní liturgický básnický text s přitakávající ozvěnou příhodně vystihuje atmosféru zahajovacího koncertu letošního cyklu Collegia 1704 pod vedením jeho zakladatele a dirigenta Václava Lukse. Ten svůj jubilejní soubor zahájil ve velkém stylu Mariánskými nešporami Claudia Monteverdiho - jednoho ze stavitelů „chrámu“ evropské hudby. Další operní událostí uplynulého týdne bylo společné provedení Slavíka Igora Stravinského a Jolanty Petra Iljiče Čajkovského v pražském Národním divadle.

Zahajovaci koncert sezóny Collegia 1704. Monteverdi – Nešpory. Tomáš Král foto: Collegium 1704 – Petra Hajská

Mariánské nešpory jsou jedním z pilířů barokního duchovního repertoáru, z něhož se klene mistrovská reflexe středověké tradice a zároveň se otevírá nový hudební svět v principech, ze kterého žijeme dodnes. Dílo, určené pro večerní klášterní modlitby, je monumentální nejen svým rozsahem – trvá na 90 minut. Prověří umění interpretů od jednohlasých čistých linií gregoriánského chorálu přes mnohohlasou kontrapunktickou polyfonní sazbu koncipovanou i jako desetihlasý dvojsbor s efektním využitím ozvěny po tehdy moderní a nový styl seconda practica, tedy jednohlasé monodie s akordickým doprovodem. Tento mix stylů kombinuje komorní, intimní, ztišené modlitby i velkolepé chvalozpěvy, části založené na klidných liniích vedle virtuózních partií.

Třebaže Monteverdi použil pro cantus firmu tradiční žalmové nápěvy, které ukotvují stmelenost díla, onen stylový mix hudebního zpracování a neliturgické, koncertní provedení místo původního klášterního modlitebního účelu může dnes vyvolat až dojem nesourodosti.

V případě Collegia 1704 celek povznesla navíc nápaditost provedení, díky které nás více než čtyři sta let stará hudba stále povznáší do nebeských výšin. I na mnohokrát nahraných Mariánských nešporách věhlasnými soubory s koryfeji tzv. historicky poučené interpretace se opět potvrdilo se, že Collegium skutečně dnes patří mezi soubory specializované na tzv. starou hudbu ke špičkovým. Interpretaci Václava Lukse v případě Monteverdiho Mariánských nešpor lze přirovnat k jeho pojetí jiného monumentálního duchovního díla - Bachově mši h moll. Když porovnáme jiné interpretace, pro Luksův přístup je charakteristická muzikantská energie a mladistvý elán. V základu je ovšem bezpečná intonační jistota, technická brilance, muzikalita, znalost a pevné zažití stylu, vyrovnané propojení nástrojových i pěveckých hlasů.

Zahajovaci koncert sezóny Collegia 1704. Monteverdi – Nešpory. Tomáš Král
Zahajovaci koncert sezóny Collegia 1704. Monteverdi – Nešpory. Collegium...

Václav Luks se svými soubory přetavuje důkladné studium dobových pramenů domýšlením jejich souvislostí, kontextů ve smyslu současných přesahů. Výsledkem je provedení, které nevede posluchače do „vznešeného“ hudebního muzea. Otevírá před nimi životadárný svět hudebních barev, rafinovaností kontrapunktických linií, mnohotvárného výrazu, intenzity emocí i nadčasových poselství. Ta dokážou oslovit, nadchnout a „zastavit“ současné publikum, „otrlé“ klipovitostí světa, který globalizovaně sviští kolem nás. Ostatně v kostele sv. Anny na Pražské křižovatce, která se stala letos novým, příhodným prostorem pro takové koncerty, bylo plno a provedení posluchače nadchlo.

Claudio Monteverdi: Mariánské nešpory

Collegium 1704 a Collegium Vocale, dirigent Václav Luks.

Kostel sv. Anny – Pražská křižovatka, středa 21. a čtvrtek 22. října 2015 19:30 h.

Hodnocení: 99 %

Sňatek z rozumu Jolanty a Slavíka v ND

Soubor opery Národního divadla premiéroval v jednom večeru dvě díla ruských skladatelů – Slavíka Igora Stravinského a Jolantu Petra Iljiče Čajkovského. Spojení o dvě generace vzdálených skladatelů - v romantismu pevně ukotveného Čajkovského a Stravinského jako typického představitele nových kompozičních postupů ve stylové různorodosti počátku 20. století se však ukázalo být sňatkem z rozumu. Jolanta z roku 1892 o slepé princezně, které láska pomůže prozřít, je poslední Čajkovského operou, Slavík o kráse zpěvu, která obměkčí i smrt, je první Stravinského operou s pařížskou premiérou v roce 1914.

Igor Stravinskij, Petr Iljič Čajkovskij: Slavík / Jolanta

Nápad propojit v Národním divadle právě tato díla přitom otevíral až nečekané vztahy a analogická témata zpracovaná z různých perspektiv. Základem obou oper jsou pohádkové náměty, obě se dotýkají tématu izolace člověka, ze které se postavy obou oper – Jolanta a Čínský císař - vymaní a skrze slzy vykročí ze své osamělosti. Jenže tento potenciál, na který poukazuje ve skvěle zpracované programové brožuře dramaturg Ondřej Hučín, zůstaly jen na papíře.

Podrobná recenze vyjde v tištěných Lidových novinách.

Igor Stravinskij: Slavík, Petr Iljič Čajkovskij: Jolanta

Hudební nastudování a dirigent Jan Latham-Koenig, režie Dominik Beneš, scéna Martin Černý, kostýmy Zuzana Přidalová, pohybová spolupráce Dana Pala, světelný design Martin Špetlík, sbormistr Martin Buchta, dramaturgie Ondřej Hučín.

Hodnocení: 70 %

Inspirace na dny příští

Italia Arte Fest: Love Opera – Gala. Soprán: Cristina Park Hyo-Kang, tenor: Ian Storey, mezosoprán: Ester Pavlů, bariton: George Andguladze, dirigent: Walter Attanasi, Filharmonie Bohuslava Martinů. Praha, Dvořákova síň Rudolfina čtvrtek 29. října 2015 19:30 h.

Richard Wagner. Tannhäuser. Dirigent James Levine, režie Otto Schenk, účinkují Johan Botha, Eva-Maria Westbroek, Michelle DeYoung, Peter Mattei, Günther Groissböck. Přímý přenos z Metropolitní opery do kin v ČR, sobota 31. října 2015.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...