130 let

Pablo Picasso | foto: Reprofoto

K Picassovi si pomohli lavičkou. Český lup století slaví 20 let

Kultura
  •   12:11
PRAHA - Díla otce moderního umění Pabla Picassa patří k ozdobám každé galerie. Často ale také lákají zloděje, kteří se je i přes mizivou šanci prodeje rozhodnou odcizit. Při údajně největší krádeži v novodobých českých dějinách byly před 20 lety, 6. května 1991, ukradeny čtyři Picassovy obrazy ze sbírky francouzského umění Národní galerie (NG) ve Šternberském paláci v Praze. Hodnota děl byla už tehdy astronomická, zhruba 1,7 miliardy korun.

Zloději šli přes zahradu paláce, kde kamennou lavičkou prorazili zadní vchod. Krádež jim usnadnil fakt, že Jelení příkop pod zahradou nebyl tehdy hlídán. Pětičlenný gang si ale vzácného lupu naštěstí dlouho neužil.

Kriminálka šla najisto

Zvláštní tým pražské kriminálky zachytil stopy v podsvětí a po dvou měsících šli policisté téměř najisto. Při domovní prohlídce nalezli tři z děl, čtvrté pak v listopadu 1991 vystopovali v Bavorsku. Pachatelé skončili za mřížemi.

Šternberkský palác na Pražském Hradě

Šternberský palác na Pražském hradě, odkud zmizela Picassova plátna

Picassovy obrazy Mandolína a pernod, Stůl s pohárem, Přistav v Cadaqués a Absint a karty jsou nyní umístěny v pražském Veletržním paláci.

Divoká situace z počátku 90. let, kdy po otevření hranic stoupl počet krádeží uměleckých předmětů, by se již opakovat neměla. NG například letos dokončila dvouletý projekt modernizace zabezpečení svých osmi objektů za více než milion eur (přes 24 milionů korun). Většinu peněz získala z takzvaných norských fondů.

Reprodukce obrazu Pabla Picassa - Stůl s pohárem. Obraz byl 6.5.1991 ukraden ze sbírky moderního umění Národní galerie v Praze.

Pablo Picasso: Stůl s pohárem

Za největší krádež obrazů v historii je považováno zcizení 11 pláten slavných mistrů a vázy z bostonského Muzea Isabelly Gardnerové v roce 1990.

Hodnotu znalci odhadli na 300 milionů dolarů (6,3 miliardy korun), díla z "krádeže století" se dosud nenašla. V roce 1991 utrpělo újmu Muzeum Vincenta van Gogha v Amsterodamu, z něhož se ztratilo pět obrazů za 500 milionů dolarů (10,5 miliardy korun). Policie je ale objevila krátce po loupeži v automobilu u muzea.

Jak se kradlo v Česku

Výběr největších krádeží uměleckých děl v bývalém Československu a Česku za posledních 30 let:

20. října 1972 - Z NG pachatelé ukradli tři obrazy - portrét Jaspera Schade van Westruma od Franse Halse, poprsí Krista od El Greka a Svatého Jeronýma od Tintoretta. Po čtyřech letech se obrazy vrátily.

1988 - Ze zámku Duchcov se ztratilo 39 obrazů a miniatur z 19. století. V roce 1993 objevili policisté sedm značně poškozených děl v Bavorsku, obraz Karla van Mandera Triumf lásky se ve stejném roce našel v Londýně. Do Duchcova se vrátil v roce 1994.

5. prosince 1990 - Z obrazárny Pražského hradu se ztratil obraz Zamilovaný stařec od Lucase Cranacha staršího v hodnotě 300 tisíc marek (pět milionů korun). Pachatel dal místo něj reprodukci.

27. až 29. února 1992 - Ze zámku v Náměšti nad Oslavou zloději odnesli 14 obrazů ze 17. a 18. století v hodnotě přes devět milionů korun. Část byla v roce 1996 nalezena v Německu spolu s Cranachovým obrazem. Cennosti se do ČR vrátily o dva roky později.

5. až 6. dubna 1995 - Památník Josefa Lady v Hrusicích připravili zloději o 64 obrazů za tři miliony korun. V témže roce nalezli policisté podstatnou část lupu v pražských starožitnictvích. Památník byl vykraden i v roce 2002, kdy zmizelo osm obrazů za 2,25 milionu korun. O rok později byli dopadeni zloději a nalezena většina děl.

8. března 2001 - Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem přišla o obraz Jana Zrzavého Máří Magdaléna za tři miliony korun. Policie zadržela dva podezřelé, jeden prozradil úkryt díla.

13. září 2001 - Olejomalbu Egona Schieleho za několik milionů korun ukradl v českokrumlovském Egon Schiele Art Centru jeden z návštěvníků. Policisté dílo po roce vypátrali.

29. července 2002 - Krádež obrazu Marka Chagalla Jákobův žebřík v ceně zhruba 21 milionů korun oznámil tehdejší šéf televize Nova Vladimír Železný, obraz se dosud nenašel.

24. února 2008 - V Praze 6 byly majiteli ukradeny tři obrazy Václava Špály, jejichž hodnota byla řádově desítky milionů korun. Po třech měsících policisté díla zajistili při jejich prodeji v Praze.

10. listopadu 2008 - Z muzea v Novém Bydžově na Královéhradecku ukradl lupič dva obrazy Zrzavého a Špály. Odnesl si i historické knihy a mince. V roce 2009 policie pachatele zatkla a předměty zajistila.

Autor: ČTK