Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

KABÁT: Na věčné časy. Rusko svou operací naráží na bondovku se Seanem Connerym

Kultura

  5:00
PRAHA - Co je – kromě diamantů – věčné? Třeba specifický ruský smysl pro humor. Svou dodávku zdravotnického materiálu Itálii a Spojeným státům označila východní velmoc na přelomu března a dubna potutelně Z Ruska s láskou, což je název druhé filmové bondovky.

Sean Connery ve filmu Z Ruska s láskou (1963). foto: MGM

Italský deník La Stampa vzápětí napsal, že ona pomoc byla prakticky k ničemu, ale to nemohlo zkalit celkově nadšené reference v ruském tisku o tom, jak prakticky celá Itálie v slzách děkuje Rusku, vyvěšuje ruské vlajky namísto vlajek EU a z balkonů zní ruská hymna. Když se na tato překvapivá zjištění podíval tým z ruské redakce BBC, zjistil mimo jiné, že svou hymnu už dříve vložili Italům do úst decentní digitální manipulací Číňané. Jedno video dokládající popularitu ruské hymny v Itálii vzniklo u italských příbuzných šéfky ruského zpravodajského portálu. Ve druhém se hymna rozléhá ze sídla neofašistické, Putinovi nakloněné organizace CasaPound.

O propagačních motivech ruské dodávky Itálii a USA se toho napsalo dost, mj. o ruské naději, že Západ z vděčnosti zapomene na sankce kvůli zločinům na Krymu a Ukrajině. Jestli náklad z ruslanů k něčemu také opravdu pomohl, je to jedině dobře. Ale název operace dává nápovědu, že tu jde o pozvání ke hře z dávných časů. Ona bondovka se odehrává v atmosféře tichého srozumění západních a ruských tajných služeb ve světě, kde československý šachový šampion samozřejmě spadá do východního bloku.

Autor: