Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kaddáfí a Guevara na jednom jevišti zakončí zítra 4+4 dny v pohybu

Kultura

  12:00
Multimediální představení Theatre, které si pohrává s politickými ikonami jako Muammar Kaddáfí, Che Guevara, Nicolas Sarkozy, nebo Ariel Šaron, uzavře v sobotu festival současného umění 4+4 dny v pohybu. Naposledy bude také k vidění výstava čtyřiceti výtvarníků Problem is Here v jinak nepřístupném Paláci U Stýblů.

Z představení Theatre souboru Superamas. foto: 4+4 dny v pohybu

Provokativní francouzsko-rakouský soubor Superamas přinese hořkosladké představení, které kombinuje videoprojekce, počítačové animace, tanec, divadlo a soap operu. Pomocí obrácené perspektivy představuje svět politiky, kde se realita mísí s virtuálním světem, opravdové postavy se setkávají s fiktivními. "Tvůrci dávají do souvislosti několik zdánlivě nesourodých témat – užití perspektivy v dílech renesančních malířů s 3D počítačovou technologií 21. století, otomanští sultáni patnáctého století se zde setkávají se západními politickými vůdci současnosti," doplňuje dramaturg Pavel Štorek. Představení proběhne od 19.30 v  Divadla Archa.

Mezinárodní soubor Superamas .

Ještě dnes večer oživí Palác U Stýblů (bývala Alfa na pražském Václavském náměstí) svým projektem Angel-y herečka Vanda Hybnerová, která ho připravila ve spolupráci se slovenskou performerkou Lucií Kašiarovou. "Přijďte se podívat na směs klišé různého druhu, na dvě cynické ženy, které se nebojí být patetické, na dvě těla pod tíhou křídel, které by je měli povznést, ale neví se kam. Sdílíme s vámi naši trapnost, náš primitivní poetizmus," lákají autorky.

Komentovaná prohlídka, workshop i architektonická diskuse

V sobotu od 13 hodin do půlnoci bude také poslední možnost prohlédnout si výstavu Problem is Here, do které se zapojily čtyři desítky umělců, například David Bohm + Jiří Franta, Jan Boháč, Jiří Černický, Krištof Kintera, Lukáš Machalický, Lenka Klodová, Milena Dopitová, Miloš Vojtěchovský, Pavel Mrkus a další. V  17 hodin proběhne komentovaná prohlídka s kurátory Krištofem Kinterou a Denisou Václavovou.

Z instalace výstavy Problem is Here v Paláci U Stýblů..

V sobotním programu nebude chybět ani výtvarný workshop pro děti i dospělé nazvaný Barvy & tvary v pohybu, který bude přístupný od 13 do 18 hodin v Paláci U Stýblů.

Od 19 hodin bude o mezioborové spolupráci na projektu Národní technické knihovny v Praze tamtéž diskutovat Adam Gebrian se svými hosty - Romanem Brychtou, Adamem Halířem, Ondřejem Hofmeisterem a Petrem Leškem (Projektil Architekti), Radimem Babákem a Ondřejem Tobolou (Hippos design), Petrem Babákem (Laboratoř), Vítem Havránkem, Tomášem Vaňkem a Jiřím Skálou (PAS).

Závěr festivalu bude patřit koncertu formace The Brownies a DJ Gadjo.cz.
Více informací na www.ctyridny.cz

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!